En illustration av de vanligaste sorternas elavtal

Avtalsformer för el – vilket slags elavtal passar dig?

När du ska teckna elavtal finns flera avtalsformer att välja mellan. Eftersom varje avtalsform kommer med olika fördelar och nackdelar måste du själv avgöra vad som blir bäst för dig och din ekonomi.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 14 maj 2025
Artikelns innehåll
  1. Fast elpris
  2. Rörligt elpris
  3. Timpris (kvartspris)
  4. Mixpris
  5. Portföljförvaltad el
  6. Andelsel
  7. Anvisningspris

Ingen kommer undan från att välja avtalsform.

Om du inte tidigare har funderat särskilt mycket över ditt elavtal är det lätt att bli överväldigad av alla begrepp och vad de innebär. Men oroa dig inte – det brukar klarna ganska fort.

Här går vi igenom olika typer av elavtal så att du ska kunna känna dig trygg i beslutet om avtalsform.

1. Fast elpris

Ett fast elpris, även kallat bundet elpris, är ett avtal om att betala ett visst pris per kWh för en viss tid. Det är möjligt att binda sitt elpris i till exempel 6 månader, 1 år, 2 år eller 3 år, men det finns även fastprisavtal med en bindningstid på upp till 10 år.

En stor fördel med fast elpris är att fakturan inte kommer att innehålla några obehagliga överraskningar. Du vet vad du får betala och kan budgetera för det. Nackdelen är att det historiskt sett är något dyrare att ha ett fast elpris. På så sätt får du betala för tryggheten. Men ingen vet exakt hur elmarknaden blir de närmaste åren, så det kan löna sig att binda.

2. Rörligt elpris

När du har ett rörligt elpris varierar ditt elpris per månad. Ibland används begreppet också som ett samlingsbegrepp som även inkluderar timpris (rörligt elpris per timme).

Med rörligt elpris kommer du att betala mer för din el per kWh under vissa månader och mindre andra månader. Allt handlar om efterfrågan och utbud på elmarknaden. Oftast stiger elpriset under vintern när uppvärmningen kräver mycket el, men även andra faktorer påverkar elpriset.

Rörligt pris är det vanligaste alternativet bland svenska hushåll idag. Det är historiskt sett billigare än att binda sitt elpris, men hur det blir i framtiden är alltid omöjligt att säga.

Rörliga elavtal har sällan någon bindningstid utan löper tillsvidare. Det är därför oftast enkelt att byta elbolag när som helst när du har ett rörligt pris.

3. Timpris (kvartspris)

Med ett timprisavtal avgörs din elräkning av din faktiska elanvändning timme för timme. Elpriset följer elbörsens aktuella spotpriser.

Från juni 2025 övergår elmarknaden istället till att handla el per kvart. Därmed pratar man nu istället om kvartspriser.

Ett kvartsprisavtal gör att du får större makt att påverka dina elkostnader, genom att styra mer av din elanvändning till tider när elpriset är lägre. Om du har möjlighet och lust att optimera elanvändningen kan du tjäna mycket på att välja denna avtalsform, men det kräver ett visst engagemang.

Elbolag som erbjuder kvartspris (tidigare timpris) kan ibland prata om "el till inköpspris" eller "el utan påslag". Det elbolagen syftar på är att ditt elpris är samma som priset de köper elen för när de handlar på elbörsen Nord Pool. Däremot tillkommer generellt fasta års- eller månadsavgifter, så var noggrann med att undersöka avtalets alla villkor.

4. Mixpris

Ett elavtal med mixpris är en slags hybridlösning för dig som inte vill behöva välja mellan rörligt och fast elpris. Med ett mixat elavtal delas elpriset oftast upp i två delar: en fast och en rörlig.

Det är vanligt att det fasta och det rörliga elpriset får stå för 50 procent var av elavtalet, vilket innebär att du betalar ena halvan av din elförbrukning till ett fast pris och den andra halvan till ett rörligt pris. I vissa fall går det även själv att välja hur stor du vill att din fasta eller rörliga del av avtalet ska vara.

Med ett mixat elpris får du ta alltså ta del av det rörliga elprisets sänkningar och höjningar samtidigt som du får säkerheten och tryggheten med ett fast elpris.

Vintersäkrat elpris – en typ av mixavtal

Ett vintersäkrat elpris är en form av mixavtal. Vintersäkring innebär att du har rörligt pris under sommarhalvåret, då elförbrukningen och elpriserna oftast är lägre. Under vinterhalvåret gäller däremot ett fast pris. Det är också då elförbrukningen och elräkningarna är som störst, och det är inte ovanligt att priserna också sticker i höjden. Priset som anges i ett sådant avtal gäller enbart vinterhalvåret.

Exempel på fast, rörligt och mixat elpris
Vill du hänga med på svängarna på elmarknaden eller vill du helst binda dig till ett elpris? Över tid har rörligt varit ett billigare alternativ, men ett fast pris kan vara väl värt om du mår bäst av förutsägbarhet.

5. Portföljförvaltad el

Portföljförvaltning, också kallat portföljavtal, elfond eller avropsavtal, är en sorts elavtal som främst är inriktad mot företag. Med ett portföljförvaltat elavtal bevakar ditt elbolag elpriset åt dig, köper in elen när priset är lågt och kapar kraftiga prissvängningar. Elen säkras då upp i en portfölj så att du får ett tryggt och lågt elpris under en längre tid.

6. Andelsel

Andelsel är en avtalsform där du investerar i en produktionsanläggning. För varje andel som du köper får du oftast köpa en viss mängd el som produceras av anläggningen för ett lägre pris. Den vanligaste sorten är vindkraftsandelar, men det går också att köpa solcellsandelar.

7. Anvisningspris eller tillsvidarepris

Om du inte aktivt har valt ett elavtal med något elbolag får du ett anvisat elavtal – även kallat tillsvidareavtal – med ett anvisningspris. Då får du ett rörligt pris som är betydligt dyrare än om du själv hade valt ett avtal. Därför rekommenderas det alltid att du aktivt väljer ett elavtal.

En anledning till det höga priset är att elbolaget inte har behövt förhandla med dig för att få dig som kund, och därför kan de sätta vilket pris de vill. En annan anledning är att du som kund inte ännu har valt ett avtal, men kanske kommer att göra det hos ett annat elbolag inom en snar framtid. Du räknas då som en mycket osäker kund, och då gäller det att säkra upp inkomsterna för bolaget.

Ta hjälp av El.se

Oavsett om du har bestämt dig för en avtalsform redan, eller helst vill undersöka det närmare, kan du ta hjälp av El.se – en gratistjänst som hjälper dig att samla in erbjudanden från flera elbolag.

Det tar bara någon minut att fylla i formuläret. Då kommer upp till tre elbolag konkurrera om dig som kund och ge dig sina bästa prisförslag.

Att använda tjänsten förbinder dig inte till att tacka ja till något av de erbjudanden du får.

Elpriser och elavtal

Denna artikel är en del av El.se:s artikelserie om elpriser och elavtal.

  1. Avtalsformer för el
  2. Fast elpris
  3. Rörligt elpris
  4. Timpris
  5. Mixat elpris
  6. Vintersäkrat elpris
  7. Anvisningspris och tillsvidarepris

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.