Ett kombinerat stapeldiagram och linjediagram mot blå bakgrund.

Vad är spotpris?

Spotpriset är det pris som elbolagen köper in sin el för. Det bestäms och justeras varje timme av den nordiska elbörsen Nord Pool, och ligger till grund för det pris du som har någon form av rörligt elavtal får betala för din el.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 26.09.2022 12:42

Är spotpris och timpris samma sak?

Nej, spotpris och timpris är inte samma sak. Spotpriset är elbolagens inköpspris på elen. Därefter tillkommer skatter och avgifter på det pris du som konsument betalar.

Timprisbaserade elavtal baserar dock timpriset på just spotpriset. Ett lågt spotpris innebär ett lågt timpris, och om spotpriset sticker iväg uppåt, ja, då gör timpriset detsamma.

Med andra ord är timpris alltså spotpriset plus skatter och avgifter till elbolag och elnät.

Påverkas alla elavtal av spotpriset?

Det är framför allt rörliga elavtal och timprisavtal som påverkas av spotpriset.

Allra främst och mest direkt är det timprisavtal som påverkas, eftersom dessa avtal baserar ditt elpris på det aktuella spotpriset under just den timmen som du förbrukar elen. Klassiska rörliga elavtal påverkas dock också, om än inte riktigt lika direkt. Här baseras nämligen kundens elpris på det genomsnittliga spotpriset under månaden som varit.

Fasta avtal har istället ett fast avtalat pris per kWh, som gäller under den bindningstid som avtalet har, oavsett hur elbörsens priser rör sig under den perioden.

Är du intresserad av att byta elavtal? Få erbjudanden på elavtal från olika elbolag här.

Vad bestämmer elspotpriset?

Framför allt är det tillgång och efterfrågan som styr spotpriset på elbörsen. När många vill använda el får vi ett underskott, och priset sticker iväg uppåt. När allmänheten använder mindre el sjunker priset.

Eftersom tillgången och efterfrågan på energi ser olika ut i olika delar av landet, är Sverige indelat i fyra elområden. Spotpriset i dessa områden är olika. I norr finns det ett överskott på el vilket sänker spotpriset, medan det i södra Sverige finns ett underskott på elproduktion. Därför är elpriserna högre i landets södra delar.

Här kan du se dagens elpris på Nord Pool.