Exklusiv bostadsrättsföreningen med fastigheter vid vatten och båtar förtöjda vid kajen.

Hitta bästa elavtalet till din BRF

Håll nere bostadsrättsföreningens elräkningar genom att jämföra flera elbolags bästa erbjudanden.

Vare sig din förening har så kallad gemensam el eller bara ett elavtal för föreningens gemensamma utrymmen är det viktigt att se till att man inte betalar för mycket för elen. Det lönar sig alltid att ta in erbjudanden från flera elbolag och välja det med lägst pris och bäst villkor.

Enklast och snabbast är att fylla i formuläret. Upp till tre elbolag kommer då att kontakta dig med sina bästa förslag för föreningens behov. Jämför elbolagens erbjudanden och diskutera detaljerna med dem. Du kan enkelt tacka ja till ett erbjudande, eller nej till alla.

Tänk på det här när du ska välja elavtal till föreningen

Låt elhandelsbolagen konkurrera. Se hur långt de är beredda att gå.

Priset är inte allt. Missa inte att granska villkoren i detalj.

Låt inte elavtalet falla mellan stolarna i styrelsen. Anvisningspris efter utgånget avtal blir dyrt.

Elavtal för bostadsrättsföreningar

Du kan välja mellan olika avtalsformer som påverkar elpriset för din BRF.

  • Om du väljer ett rörligt elavtal följer ditt elpris månadsutvecklingen på den nordiska elbörsen.
  • Om du väljer att binda ditt elpris i ett fast avtal vet du exakt vad du ska betala i månaden under perioden, hur mycket elpriset än varierar.
  • En medelväg att gå är att välja de mixavtal som vissa elbolag erbjuder. Då är en del av elpriset rörligt och en del fast.

Rörligt pris blir oftast billigast i längden, men om priset går upp och du till exempel har hög elförbrukning vintertid kan det bli en rejäl kostnadspost. Med fast pris får du kontroll eftersom månadskostnaden är densamma. Fast pris är dock generellt högre över tid än det rörliga priset.

I Sverige har ungefär hälften av elabonnenterna rörligt pris, en tredjedel har fast pris och resten har mixpris eller anvisningsavtal. Det får alla som inte gör ett aktivt val av elleverantör, och då får man betala betydligt mer för sin el. Det är alltså viktigt att skaffa sig ett elavtal.

Få erbjudanden på elavtal

Gemensamt elavtal

Det är vanligt att bostadsrättsföreningar tecknar ett kollektivt elavtal för sina medlemmar. Vid nybyggnation är det numera standard, men även äldre fastigheter kan gå över till en gemensam ellösning. På det sättet sparar man in stora summor på elnätsavgiften jämfört med om varje enskild lägenhet ska stå för ett eget abonnemang. Det är också möjligt att förhandla sig till en lägre elkostnad per kWh eftersom en förening är en större kund.

Med ett gemensamt elavtal för en BRF debiteras elkostnaderna på föreningsavgiften. Oftast har medlemmarna ändå individuella mätare för att det ska bli rättvist och för att man ska tänka på att hålla nere elförbrukningen. En förening med traditionell individuell elförsörjning måste också ha ett gemensamt stämmobeslut bakom sig för att gå över till gemensam el. Styrelsen får inte självmant gå fram med sådana lösningar.

Portföljförvaltning

Ett elavtal med portföljförvaltning innebär att ditt elbolag försöker förutse elprisets upp- och nedgångar på elbörsen, för att kunna köpa in elen när priset är som mest gynnsamt. Här beror ditt slutliga elpris förstås på hur kompetenta förvaltarna är. Generellt brukar förvaltningsavtal dock ge ett högre elpris än mer traditionella elavtal.

Spara på elen i föreningen

Ett sätt att minska elkostnaden i föreningen är att aktivt välja elhandelsbolag. En bostadsrättsförening har lika stor möjlighet som individuella konsumenter att jämföra elpriser och byta elavtal. Givetvis bör föreningen även se till att lamporna i gemensamma utrymmen är energisnåla, liksom hissen och tvättstugans utrustning.

När det är dags att se över elavtalet för en bostadsrättsförening är det ett bra första steg att fylla i formuläret. I samband med ett eventuellt byte av elavtal är det bra att ha en aktuell elräkning till hands. Har föreningen gemensam el kan det vara nödvändigt att ha uppgifter om anläggnings-id för alla individuella mätare.

Om oss

El.se drivs av företaget Nettbureau som är en av de ledande producenterna av jämförelse- och offerttjänster i Skandinavien. Läs mer om oss.

Hitta elavtal till BRF

check icon

Spara tid och energi

Lägg inte tid på att jaga elbolag och leta elpriser. Låt elbolagen komma till dig istället.

check icon

Hitta ett bra elavtal

Få erbjudanden på bra elavtal till din BRF från upp till tre elbolag.

check icon

Enkelt och gratis

Du väljer själv om du vill tacka ja till ett erbjudande eller ej. Tjänsten är gratis och bindningsfri.

Få flera erbjudanden nu