Vindkraftverk i storm som orsakar negativt elpris.

Vad innebär negativt elpris?

Det är ovanligt, men ibland blir elpriset negativt. Vad händer då? Hur blir det för alla som köper och säljer el?

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 18.08.2023

Hur kan elpriset hamna på minus?

Att elpriset hamnar under noll händer helt enkelt när tillgången på el är högre än efterfrågan. El kan inte lagras i någon större omfattning – därför händer det att elproducenter betalar för att bli av med elen. Att stoppa produktionen och sedan starta upp den är ofta väldigt dyrt, vilket gör att det istället kan löna sig för producenterna att fortsätta producera trots att det kostar.

Får man pengar när det är negativt elpris?

När man pratar om negativt elpris handlar det om spotpriset, vilket är elbolagens inköpspris på elen. Som kund betalar du dock elskatt och moms, samt nätavgift. För att du verkligen skulle få betalt för att förbruka el skulle det krävas att elpriset sjönk så kraftigt under noll att det vägde upp dessa övriga kostnader.

Ditt elavtal avgör hur mycket du kommer att märka av ett negativt elpris. Framför allt är det med timpris som du kan spara mest pengar under tiden elpriset är på minus. Med rörligt elpris sätts ditt pris utifrån månadens genomsnittliga elpris, och snittpriset blir förstås lägre när det förekommer negativa elpriser under månaden. Men om du har ett fast elpris blir det ingen skillnad.

När blir det negativa elpriser?

Det som orsakar en ovanligt stor tillgång på el är den väderberoende produktionen, generellt när det både är kraftiga vindar och stora mängder vatten i vattenkraftverken. Att det blir negativa elpriser då beror också på att Norden har begränsad överföringskapacitet till andra länder, så det går inte att exportera tillräckligt.

Men ett negativt elpris är sällsynt. Första gången som det skedde i Sverige var så sent som 2020. Med en allt högre andel av elproduktionen som är oförutsägbar kan det dock bli vanligare. I vårt grannland Danmark har negativa elpriser förekommit regelbundet under många år.

Vad betyder negativt elpris för den som har solceller?

Ett negativt elpris innebär i princip att du som har solceller får betala för att sälja el, men det händer inte i praktiken. Det beror på att du också får andra former av ersättning: skattereduktionen på 60 öre /kWh, ersättning från nätägaren och ersättning för ursprungsgarantier på produktionen.

Sänk elräkningen genom att hitta rätt elavtal

Är du osäker på om du har det bästa elavtalet? Fyll i formuläret på den här sidan för att få erbjudanden från tre olika elbolag. Elbolagen vet att de konkurrerar om dig som kund – därför ger de dig sitt bästa erbjudande.

Tjänsten är gratis och utan bindning.

Fyll i formuläret för att jämföra elavtal där du bor.