Kundservice

Här hittar du svar på dina frågor om tjänsten El.se.

Din förfrågan på El.se


Hur fungerar El.se?

El.se är en anbudstjänst. När du har fyllt i formuläret på vår sida hittar vi maximalt tre elbolag som vill ge dig sina bästa erbjudanden på elavtal. Dessa tar sedan kontakt med dig, oftast via telefon, och du kan jämföra deras erbjudanden.

Du kan sedan tacka ja till ett erbjudande, eller tacka nej till alla. Tjänsten har inga bindningar och är helt kostnadsfri.

Eftersom elbolagen vet att de konkurrerar om dig direkt med andra bolag, kommer de att ge dig bästa möjliga erbjudande. Du kan också få erbjudanden som inte är tillgängliga på deras hemsidor.

Kostar det något att använda El.se?

El.se är en gratistjänst utan bindningar. Det enda det kostar dig är några minuter av din tid, och vinsten kan bli en billigare elräkning.

Elbolagen betalar ett fast pris för att vara med på El.se och få möjlighet att konkurrera om potentiella kunder. Det gör att vi kan hålla det enkelt och kostnadsfritt för dig som elabonnent att få lägre elkostnader.

Jag har fyllt i formuläret och skickat in en förfrågan, men har inte blivit kontaktad av något elbolag med erbjudanden. Vad ska jag göra?

Normalt tar det 1–2 dagar innan elbolagen kontaktar dig. Om du inte har blivit kontaktad av någon leverantör efter 2 arbetsdagar, kan du ta kontakt med oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så undersöker vi vad som kan ha inträffat och om det finns en anledning till att du inte har blivit kontaktad ännu.

Jag vill inte bli uppringd. Kan jag få skriftliga erbjudanden?

Om du bara är intresserad av skriftliga erbjudanden, kan du skicka e-post till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta detta, så informerar vi elbolagen. Då får du endast erbjudanden via e-post eller sms.

Jag ångrar att jag skickade in en förfrågan. Vad ska jag göra?

Om du har skickat in en förfrågan, men av något skäl ångrar dig, kan vi givetvis hjälpa till. Skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så stryker vi din förfrågan. Du kommer då inte att bli kontaktad av någon.

När jag skickade in min förfrågan såg jag att ett av elbolagen som kommer att kontakta mig är det jag redan har. Varför är det så?

Det kan hända att det bolag du redan har kan ge dig ett bättre pris, speciellt om bolaget ser att du är intresserad av alternativ. De är ofta villiga att gå långt för att behålla dig som kund och därför bör du lyssna till vad de kan erbjuda.

Om du trots allt inte vill bli kontaktad av ditt nuvarande elbolag kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta det, så ser vi till att du inte blir kontaktad av dem.

Jag vill inte ta emot erbjudanden, jag vill bara kunna jämföra priser – hur gör jag då?

Fördelen med vår tjänst gentemot andra på den svenska marknaden är att du får personliga erbjudanden som inte ligger ute offentligt på nätet. El.se:s kostnadsfria tjänst kompletterar därför andra jämförelsesajter på nätet.

Kan jag få erbjudanden utan att fylla i formuläret?

Att fylla i formuläret är tyvärr den enda möjligheten för att vi ska kunna matcha ihop dig och intresserade elbolag. Vi är dock mycket noga med integritetsskyddet. Läs mer i vår dataskyddspolicy.

Varför måste jag dela med mig av personuppgifter?

Anbudstjänsten El.se fungerar så att elbolagen ger dig personliga erbjudanden som inte alltid ligger ute på nätet. Därför behöver de dina kontaktuppgifter. Informationen vi ber om i formuläret är dock ett absolut minimum av vad leverantörerna behöver veta för att kunna ge dig sina bästa erbjudanden. Läs gärna mer i vår dataskyddspolicy.

Hur hanterar ni integritetsfrågor, GDPR och radering av data?

Du som använder El.se kan vara trygg med att informationen du fyller i inte används till något annat än att ge dig ett erbjudande på elavtal inom 30 dagar. Informationen om dig kommer inte att spridas till några andra parter.

Vi följer noga reglerna om datalagring i GDPR. Om du önskar att all information om dig raderas omedelbart, kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så ser vi till att så sker.

Kommer ni att skicka reklam till min e-post? Lägger ni till mig på en maillista?

Vi har inga e-postlistor och skickar inte ut någon form av marknadsföring via e-post. Givetvis delar vi heller inte din e-postadress med någon annan.

Det enda e-postmeddelande du kommer att få ifrån oss är det som bekräftar att du har skickat in formuläret. Du kommer inte att höra ifrån oss mer.

Om du använder Gmail kan det hända att du ser annonser i din inbox. Det kan se ut som att vi skickar något till dig, men är helt enkelt en annonsplacering som Google använder sig av. El.se betalar ibland för annonser och då kan det hända att vi dyker upp där. Det är tyvärr inte möjligt att förhindra detta.

Här finns information om hur du gör för att undgå att exponeras för annonser i Gmail.



Fakturafrågor


Jag har frågor om min elfaktura – vem ska jag kontakta?

El.se är endast en anbudstjänst genom vilken du får kontakt med elhandelsbolag som ger dig erbjudanden på billigare elavtal.

Vi är inte ett elbolag och vi skickar inte ut några fakturor. Alla frågor om detta måste du ställa till ditt elhandelsbolag eller din nätägare.

Baserat på dina fakturor bör du kunna lista ut vilket elhandelsbolag du har och vilken nätägare du har. Ibland är nätägaren även ditt elhandelsbolag.

På Nätområden.se kan du baserat på var du bor se vilken som är din nätägare. Du kan alltid kontakta nätägare och genom denne få reda på vilket bolag du köper din el av.

Jag har frågor om mitt elavtal – vem ska jag kontakta?

El.se är endast en anbudstjänst genom vilken du får kontakt med elhandelsbolag som ger dig erbjudanden på billigare elavtal.

Vi hanterar inga elavtal själva. Alla frågor om detta måste du ställa till din nätägare eller ditt elhandelsbolag.

Baserat på dina fakturor bör du kunna lista ut vilket elhandelsbolag du har och vilken nätägare du har. Ibland är nätägaren även ditt elhandelsbolag.

På Nätområden.se kan du baserat på var du bor se vilken som är din nätägare. Du kan alltid kontakta nätägare och genom denne få reda på vilket bolag du köper din el av.



Nätavgifter


Varför måste jag betala nätavgiften?

Förutom det pris du betalar för elen du använder måste du betala en så kallad nätavgift. Den ska täcka de kostnader som nätägaren har för underhåll av elnätet. Sverige har cirka 170 nätägare som har delat upp landets ledningar mellan sig, så det går inte att välja en annan och på så sätt få billigare nätavgift. Vissa tar ut en högre nätavgift än andra beroende på till exempel geografiska avstånd i området.

Storleken på nätavgifterna och olika typer av höjningar skapar regelbundet debatt. Den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att kontrollera att nätavgiften ligger på en rimlig nivå.

Läs mer: Allt du behöver veta om nätavgiften

Vad är skillnaden mellan ett elhandelsbolag och en nätägare?

Ett elhandelsbolag köper och säljer el. Det är elhandelsbolagen som ger dig erbjudanden på el när du fyller i formuläret här på El.se. Du kan välja elhandelsbolag helt fritt.

Nätägaren äger ledningarna in till din bostad. Du kan tyvärr inte välja nätägare och på så sätt få ner kostnaden.

Läs mer: Allt du behöver veta om nätavgiften

Kan jag byta nätägare?

Tyvärr inte. Sverige har cirka 170 nätägare som har delat upp landets ledningar mellan sig, så det går inte att välja en annan och på så sätt få billigare nätavgift. Vissa tar ut en högre nätavgift än andra beroende på till exempel geografiska avstånd i området.

Storleken på nätavgifterna och olika typer av höjningar skapar regelbundet debatt. Den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att kontrollera att nätavgiften ligger på en rimlig nivå. Utöver detta kan du påverka via opinionsbildning (till exempel inlägg på sociala medier). Du kan också ta kontakt med politiska partier och/eller riksdagsledamöterna från ditt område.

Läs mer: Allt du behöver veta om nätavgiften

Kan jag få erbjudanden på eller sänka nätavgiften?

Tyvärr inte. Nätägarna äger elledningarna och du kan inte få nya elledningar indragna av en konkurrent. Det är således ett monopol.

Storleken på nätavgifterna och olika typer av höjningar skapar regelbundet debatt. Den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att kontrollera att nätavgiften ligger på en rimlig nivå. Detta har dock visat sig vara svårt.

För att ytterligare sätta press på nätägarna kan man engagera sig politiskt och till exempel kontakta riksdagsledamöter från ditt område. Andra sätt kan vara att kontakta media eller påverka via sociala medier.

Utöver detta finns endast två andra sätt att påverka nätavgiften:

  • Göra av med mindre el
    Nätavgiften varierar beroende på hur mycket el du gör av med. Om du sparar på elen kan nätavgiften bli något lägre.
  • Byta huvudsäkring
    Man kan eventuellt "säkra ner" från till exempel 20A till 16A. Detta är dock ett ovanligt förfarande som dessutom kostar. Kontakta din nätägare för att få veta mer.

Tips på elbesparingar: Så minskar du elförbrukningen



Elavtal och elpriser


Varför ska jag jämföra erbjudanden från flera elhandelsbolag?

Prisskillnaderna per kilowattimme (kWh) från olika elhandelsbolag kan tyckas vara väldigt små. Men i längden blir det skillnad och därför lönar det sig att ha ett bra elavtal.

Både Konsumentverket och Energimarknadsbyrån uppmanar elkonsumenter att regelbundet jämföra elavtal.

Det är också viktigt att jämföra hela erbjudandet och inte stirra sig blind på priset per kilowattimme. Elbolagen tenderar att lägga på diverse fasta avgifter. Därför är det bra att i lugn och ro se över det elavtal du har och jämföra med de erbjudanden du får.

Du får förutsättningslösa erbjudanden när du fyller i formuläret.

Måste jag ha ett elavtal?

Nej, men om du inte skaffar dig ett elavtal förlorar du mycket pengar. Då får du nämligen betala ett tillsvidarepris till nätägaren för att denne levererar ström till dig utan att du har ett avtal. Detta avtal är betydligt dyrare.

Genom att teckna ett elavtal får du alltså en lägre elräkning, och du kan också välja den typ av elavtal som passar dig bäst samt exempelvis energislag.

Läs mer: Tillsvidarepris och anvisningsavtal

Vilka typer av elavtal finns det?

Det finns flera olika typer av elavtal och vilket val du gör spelar roll. Fast eller rörligt pris är ett grundläggande val du behöver göra. Numera finns även mixade avtal eller timprisavtal som passar dig som kan styra din elförbrukning över dygnet.

Läs också: Olika avtalsformer – välj rätt elavtal för dig

Borde jag ha ett timprisavtal?

Om du kan styra din elanvändning till tidpunkter då inte många använder el, så kan timprisavtal passa dig.

Timprisavtal eller spotavtal innebär att du betalar det aktuella marknadspriset (plus elbolagets påslag) per timme. Timpriset sätts av elbörsen Nordpool. Din nätägare är skyldig att installera en elmätare som gör att du kan teckna ett timprisavtal.

Eftersom det handlar om tillgång och efterfrågan brukar timpriset vara lågt på natten.

Om du då exempelvis kan ladda din elbil på natten kan timprisavtal vara värt att välja. Om du inte lägger om din förbrukning kommer du dock att förlora på timprisavtal.

När ska man ha ett fastprisavtal?

Fasta elprisavtal passar den som vill ha förutsägbarhet.

Du betalar samma pris per kWh du förbrukar per månad, oavsett svängningarna på marknaden.

Historisk sett är fastpris den dyraste avtalsformen eftersom elbolagen tar höjd för stora svängningar, men många väljer ändå denna avtalsform. Rörligt elpris är dock vanligast.

Läs mer: Allt du behöver veta om fasta elprisavtal

Är rörligt pris något för mig?

Rörligt elpris är det vanligaste avtalsslaget. Då följer du ett månadsmedelvärde av marknadsprisets utveckling.

Ett rörligt elpris är alltså inte samma sak som spotpris eller timprisavtal, eftersom det jämnas ut över månaden.

Samtidigt kan du drabbas av plötsliga rubbningar på elmarknaden och tvingas betala mycket högre elräkningar ena månaden jämfört med den förra.

Läs mer: Allt du behöver veta om rörligt elpris

Bör jag teckna ett elavtal med "vintertrygghet"?

Vissa elbolag erbjuder vad de kallar vintersäkrat elpris. Det är i praktiken ett slags mixavtal där man under sommaren betalar ett rörligt pris och under vintern ett fast pris.

Som med alla fastprisavtal kommer elbolaget att lägga sig högt för att kompensera för stora svängningar i marknadspriserna under vintern. Å andra sidan vet du vad du ska betala under vinterhalvåret.

Läs mer: Allt du behöver veta om vintersäkrat elpris

Vad påverkar elpriserna?

Elpriserna påverkas av tillgång och efterfrågan på både global och regional nivå. För Sveriges del handlar det om hur mycket el vi kan producera och tillgängliggöra i olika delar av landet. Vi påverkas också av hur mycket el våra grannländer kan erbjuda eftersom marknaderna inom Europa hör samman.

Elpriserna sätts på kraftbörsen Nord Pool och varierar från timme till timme.

Läs mer: Så sätts dagens elpris



Elkällor


Kan jag välja från vilken energikälla min el ska komma?

Som elkonsument kan du påverka elmarknaden genom att stötta specifika energikällor. Många elhandelsbolag erbjuder till exempel "100 % förnybart" eller "100 % kärnkraft". Det betyder att du köper din el från dessa kraftslag.

De elhandelsbolag som inte erbjuder den möjligheten måste kunna redovisa från vilka elkällor de köper din el.

Läs mer om olika energikällor

Miljövänlig el, miljömärkt el, förnybar el och fossilfri el – vad är skillnaderna?

Det finns många begrepp och kategoriseringar som omgärdar elproduktion. Vi kan börja med att konstatera att någon miljövänlig el inte existerar. All elproduktion innebär någon form av belastning på miljön, även om den bara är initial och liten.

Förnybar el är däremot ett vedertaget begrepp som innebär att el genereras om och om igen av sol, vind och vatten.

Fossilfri el brukar även inbegripa kärnkraft. Uranet som förbränns är inte förnybart, men heller inte en koldioxidbärande fossil energikälla som olja, kol och gas.

Det finns även olika typer av miljömärkt el. Naturskyddsföreningens "Bra miljöval" garanterar el från förnybara elkällor som produceras på ett ansvarsfullt sätt.

Läs mer: Elproduktionen och miljön



Anläggnings-id och flytt


Jag måste uppge anläggnings-id – vad är det?

Din elanläggning har ett eget "personnummer", detta kallas för Anläggnings-id och består av 18 siffror där de sex första alltid är 735999. Anläggnings-id:t hittar du på din elfaktura, på din elmätare eller hos din nätägare.

Områdes-id är tre bokstäver som visar var i landet din anläggning ligger. Det brukar motsvara kommun eller nätområde.

Ett anläggning-id betecknar anläggning och inte dig som elkonsument. Det följer inte med om du flyttar.

Läs mer: Så enkelt byter du elleverantör

Jag ska flytta – hur gör jag med elen?

Så fort du vet när du ska flytta in i en ny bostad bör du kontakta din nätägare och ditt elhandelsbolag och informera dem. En vanlig adressändring räcker inte för att du ska få med dig elen.

Börja med att kontakta din nätägare. Du bör då få all information du behöver för att genomföra en lyckad flytt av elabonnemanget.

Om du skriver dig på en ny adress och struntar i att flytta elavtalet kommer du att få betala ett högt så kallat anvisningspris för den el du använder i bostaden..

Läs mer: Så gör du med elen när du ska flytta



Sälja el från solceller


Jag har solceller och vilja sälja överskottet – hur gör jag?

Det vanligaste är att köpa och sälja ström via samma elhandelsbolag.

Detta innebär alltså att du utöver att jämföra inköpspris för din el även bör ta det pris du kan sälja elen för med i beräkningen.

Kontakta ditt elhandelsbolag och se vad de kan erbjuda. Då kan du även ta upp ditt inköpsavtal med dem. Det brukar gå att förhandla om pris i en direktkommunikation.

Läs mer: Så skaffar du solceller



Övrigt


Här ovan finns inget svar på min fråga. Hur ska jag göra?

E-posta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så återkommer vi med svar.