Rörligt elpris
Ett rörligt elpris innebär att du betalar utifrån det pris som elen har på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot. Ibland är det lågt och ibland är det högre. I längden ger det rörliga priset oftast en lägre totalkostnad för kunden än det fasta elpriset. Problemet är bara att fakturan tidvis kan bli väldigt hög.
Så funkar rörligt elpris
Det rörliga priset sätts utifrån hur elpriserna stiger och sjunker på elbörsen Nord Pool. Därtill läggs det på en slant som elbolaget själva tar. Olika elbolag har olika nivåer på sitt rörliga pris. För att reda ut vilket bolag som har det bästa priset går det att jämföra elpriser och få erbjudanden på elavtal.
Priset som kunden får betala är det genomsnittspris som har gällt på Nord Pool Spot den månad som faktureras. Det gör att elpriset förändras prismässigt en gång per månad för abonnenterna. Ofta går detta elpris att följa på elbolagens webbplatser.
Volymvägt elpris
Det är inte alltid du får betala det pris som Nord Pool har plus en tilläggskostnad. Vissa bolag väljer istället att sätta ett volymvägt pris. Det är en komplicerad process där priset sätts utifrån ett avvägt pris av hur mycket el som har köpts till vilket pris på Nord Pool Spot månaden innan. Viktningen sker timme för timme, och de timmar där förbrukningen är hög får stor vikt vid prisjusteringen. Det här ger oftare ett något dyrare elpris än då elbolaget väljer att prissätta efter den enklare modellen.
Fördelar med rörligt elpris
Den stora fördelen med rörligt elpris är att det oftast ger en lägre totalkostnad sett på en årsbasis. Ett rörligt elavtal är därför ett prisvärt alternativ. Generellt sett har rörliga elavtal inte heller någon bindningstid. Det ger frihet för den enskilde kunden att fritt välja elbolag och byta när det behagar.
Ett rörligt elpris kan även ofta vara att föredra när elförbrukningen inte är så hög, eftersom svängningarna då inte ger så stora förändringar i reda pengar.
Nackdelar med rörligt elpris
Det rörliga priset förknippas ofta med en högre risk. Om elpriset skjuter i höjden en månad kan fakturan som kommer från elbolaget bli väldigt hög. Då gäller det att ha likviditet för att klara av att betala elräkningen. Under hösten och vintern är elpriset oftast högre. Det är då elförbrukningen är som högst, och därför kan fakturorna bli ganska betydande.
Var uppmärksam
Det kan vara lätt att tro att det går att byta elbolag när som helst med ett rörligt pris. Men det är inte alltid så enkelt. Olika bolag skriver olika typer av avtal för sina kunder. Ibland finns en ganska lång uppsägningstid och ibland är avtalet bundet under en viss tid. Gå igenom avtalet noga innan det godkänns.
Ibland är det rörliga priset med bytesrätt angivet som en egen typ av avtalsform. Där kan det rådande priset vara något dyrare. Det är ett pris som kunden får betala för att kunna byta bolag.
Denna artikel är en del av El.se:s artikelserie om elpriser och elavtal.
- Avtalsformer för el
- Fast elpris
- Rörligt elpris
- Timpris
- Mixat elpris
- Vintersäkrat elpris
- Anvisningspris och tillsvidarepris
Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.