Texten "Vintersäkrat elpris" står över en tonad bild av en upplyst stad.

Vintersäkrat elpris

Att vintersäkra sitt elpris är en form av elavtal som erbjuds av vissa elbolag. Det är ett mixat pris som bygger på att säkra upp priset under vinterhalvåret, och att ha ett rörligt pris under sommarhalvåret. Avtalsmodellen har snabbt blivit populär då den erbjuder fördelarna från både rörligt och bundet pris, men innebär samtidigt att du betalar lite mer än det elbolagen bedömer att det rörliga priset kommer att ligga under vintern.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.09.2022 16:56

Elpriset under sommaren

Under sommaren finns ofta gott om el relaterat till den förbrukning som sker. Behovet och förbrukningen av el minskar betydligt när hushållen, samhällsservicen och industrin inte längre behöver göra av med sådana mängder ström för att värma fastigheter och för att ge ljus. Det gör att priset vanligtvis ligger lägre och ganska stabilt.

Då kan det vara lämpligt att ha ett rörligt pris som anpassas efter de ofta låga priserna. Att då ha en något högre risk – beroende på vilket elpris som gäller – rör sig ändå om mindre pengar om elpriset sticker i höjden, än under vintrarna då elförbrukningen är som högst.

Elpriset under vintern

Under vintern varierar däremot priserna rejält. Dessutom brukar de ligga på en betydligt högre prisnivå än under sommaren. Det beror givetvis på att efterfrågan och förbrukningen då är mycket högre, och för att möta efterfrågan behöver alla kraftverk vara igång och fungera väl.

Om något av de större kraftverken utsätts för ett stopp, eller om vattennivån i magasinen för vattenkraftverken är låga, sticker priset iväg. Samtidigt är det enskilda behovet av ström som högst. Då kan elräkningen för någon med rörligt elpris bli en stor belastning på en elbrukares privata ekonomi. Med ett fast prisavtal ligger dock priserna stilla. Därför får du med ett fast elavtal inga obehagliga överraskningar när elfakturan kommer.

Vintersäkra elpriset

Ett vintersäkrat elpris ger dig de två stora fördelarna som rörliga och fasta elavtal har. Under sommaren har du ett rörligt elpris och under vintern har du ett fast elpris. Du kan då njuta av de lägre elpriserna på sommaren men slipper att riskera höga och oväntade kostnader vintertid.

Vintersäkrade elavtal kan tecknas för en säsong i taget eller för flera år framöver. Ofta går det att förhandla om ett vintersäkrat pris. Det kan göras på flera olika sätt, beroende på vilket elbolag som erbjuder avtalsformen. Vissa bolag tillåter en övergång till ett bundet pris utan extra kostnad, medan andra tillåter omförhandling av det vintersäkrade prisets fasta del om detta skulle bli mer förmånligt för kunden. Det gäller framför allt fleråriga avtal med vintersäkring.

Elpriser och elavtal

Denna artikel är en del av El.se:s artikelserie om elpriser och elavtal.

  1. Avtalsformer för el
  2. Fast elpris
  3. Rörligt elpris
  4. Timpris
  5. Mixat elpris
  6. Vintersäkrat elpris
  7. Anvisningspris och tillsvidarepris

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.