Jämför fast elpris hos flera elbolag
Att välja ett fast elpris är ett tryggt alternativ som gör att dina kostnader för el blir förutsägbara. När du använder El.se vet elbolagen att de tävlar om dig som kund – därför får du deras bästa erbjudanden på bundna elavtal.
Det är enkelt att få erbjudanden att jämföra. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret på den här sidan – det tar bara någon minut.
Att använda El.se är helt gratis och du väljer fritt om du vill tacka ja till någon av elbolagens erbjudanden.
Jämför elavtal med fast elpris
Hur funkar El.se?
1. Fyll i formuläret. Svara på några snabba frågor i vårt formulär så matchar vi dig med elbolag som säljer el i ditt område.
2. Få erbjudanden. Inom kort får du erbjudanden från upp till tre elbolag. Eftersom att elbolagen vet att de konkurrerar med varandra får du deras bästa priser.
3. Välj elavtal. Jämför elbolagens priser och villkor. Om du hittar ett bra erbjudande tackar du ja, sedan hjälper elbolaget dig att göra bytet.
Vad innebär fast elpris?
Fast elpris kallas också bundet elavtal. Att binda sitt elpris betyder att du vet vad priset per kWh blir under hela din bindningstid, till skillnad från ett rörligt pris där elpriset svänger från månad till månad.
Du väljer själv hur länge du vill binda ditt elpris. Elbolag erbjuder ofta bindningstider från 6 månader upp till 5 år, ibland längre.
För vem passar fast elpris?
Den stora fördelen med ett fast elpris är att du kan räkna ut hur mycket du kommer att behöva betala för el, baserat på din förbrukning. Elmarknadens svängningar kommer inte att påverka din ekonomi, varken när priset sjunker eller stiger.
Fast elpris passar dig som helst vill kunna planera dina utgifter eller har mindre marginaler i budgeten för stigande elpriser. För hushåll med hög elförbrukning kan det särskilt kännas skönt att veta vilket elpris som gäller framöver.
Eftersom ingen vet hur framtidens elpriser ser ut, går det inte att säga om det lönar sig att binda elen. Men i och med att det ger trygghet kan det vara värt bara för att kunna sova lugnt om natten.
Få erbjudanden från flera elbolag
Vanliga frågor och svar om fast elpris
Hur länge ska jag binda mitt elavtal?
Vanliga bindningstider är 1 år, 2 år eller 3 år. De kortaste bindningstiderna brukar vara på 6 månader, medan det också är möjligt att binda priset på flera år, i vissa fall i hela 10 år.
En längre bindningstid betyder ofta ett högre pris per kWh eftersom elbolagen är mer osäkra på hur elmarknaden kommer att se ut på flera års sikt.
När du väljer bindningstid är det bra att både ta hänsyn till din egen ekonomiska situation och till det allmänna läget på elmarknaden. Om läget är osäkert eller det finns tecken på att elen kommer bli dyrare kan det löna sig att binda längre, men det är inte självklart.
Den kanske största faktorn i hur länge du bör binda är dina preferenser, om du vill ha förutsägbarhet eller flexibilitet inom de närmsta åren.
Går det att byta elbolag under bindningstiden?
Generellt kommer elbolagen ha rätt att ta ut en brytavgift om du avbryter elavtalet hos dem under bindningstiden. Om du binder ditt elpris hos ett elbolag på till exempel 2 år är det alltså oftast inte värt att byta elbolag under denna period, eftersom du då får betala en avgift.
Om du flyttar kan andra villkor gälla. Jämför villkoren som de olika elbolagen erbjuder dig när det gäller uppsägning vid flytt, alternativt möjligheten att ta med sig sitt bundna elpris till sin nya adress.
Kommer jag veta exakt vad mina elkostnader blir med ett fast elpris?
Riktigt så enkelt är det inte. Med ett fast elpris blir priset per kWh samma varje månad. Din förbrukning gör dock att dina kostnader kan variera – under en månad med högre förbrukning blir elräkningen högre, men ditt elpris är detsamma.
Om du är intresserad av att räkna ut dina framtida elkostnader, titta på dina tidigare elräkningar för att se hur hög din elförbrukning har varit tidigare år. Om du förbrukar ungefär lika mycket varje år kan du räkna ut hur mycket förbrukningen kommer att kosta med ditt fasta elpris. För att få en bild av dina totala elkostnader, räkna även med nätavgiften från din nätägare.