Timpris – ett rörligt elavtal för den med koll
Ett elavtal baserat på timpris, eller timspotpris som det ibland kallas, har blivit allt vanligare i samband med de ökande energipriserna. Avtalet baseras på det faktiska inköpspriset timme för timme, och passar dig som har möjlighet att anpassa din elförbrukning efter de tider på dygnet då elen är billigare.
Så funkar timprisavtal
Elpriset i ett timprisavtal baseras på elbolagens inköpspris timme för timme. Inköpspriset styrs i sin tur av tillgång och efterfrågan på el. Det betyder kort och gott att under de timmar på dygnet när flest använder el, går priset upp. På samma sätt blir elen billigare när efterfrågan är lägre och det finns ett överskott på el.
I praktiken innebär detta att elen ofta är dyrare på morgonen och eftermiddagarna när många är hemma, men billigare på natten.
För den som har möjlighet att anpassa sin elförbrukning till de tider på dygnet då elen är billigare, kan ett timprisavtal vara lönsamt. Här kan du jämföra elavtal från olika bolag.
Priset baseras på NordPools priser
Priset som du får med timprisavtal baseras i regel på Nord Pools aktuella priser. Nord Pool är Nordens börsmarknad för el där elproducenter och elleverantörer säljer och köper sin el. Läs mer om hur elhandeln på Nord Pool fungerar här.
Elbolagens inköpspris på Nord Pool brukar kallas för spotpris, och det är det som ligger till grund för det pris du som timpriskund får betala.
Fördelar med timpris
Den stora fördelen med timpris på elen är att du som konsument får betydligt större möjlighet att påverka din elräkning. Du kan själv följa marknadens timspotpris, och anpassa din elanvändning därefter.
Men att använda el under de timmar då det finns ett överskott är inte bara positivt för plånboken – det ökar också sannolikheten att elen du använder kommer från gröna energikällor.
Under de timmar samhället använder mest el behöver energiförsörjningen nämligen kompletteras med icke förnybar energi. Det betyder att ju jämnare elförbrukning samhället har över dygnet, desto mer kan vi utnyttja våra förnybara energikällor såsom vind- och vattenkraft.
Nackdelar med timpris
Baksidan med timprisavtal är att det kräver betydligt mer av dig som konsument. För att timpriset ska vara fördelaktigt krävs både att du håller koll på de aktuella timspotpriserna – och att du faktiskt har möjlighet att anpassa din elförbrukning utifrån dessa.
Har du inte den möjligheten, utan vet att du fortfarande kommer att behöva förbruka merparten av elen på timmar då elen är dyr (som till exempel innan och efter jobbet), är det stor sannolikhet att elräkningen blir dyrare än med ett traditionellt rörligt elavtal. Där baseras månadspriset istället på alla elbolagets kunders sammanlagda och genomsnittliga förbrukning.
En del av digitaliseringen
Elbolagens utveckling av användarvänliga tjänster är en del av digitaliseringen. För att kunna följa och utnyttja timpris på bästa sätt krävs att du har verktyg för att följa spotpriserna – till exempel i en app från ditt elbolag eller på deras hemsida.
Tekniken har gjort det möjligt för varje enskild konsument att följa aktuella elpriser i realtid, och anpassa sin energiförbrukning därefter, men kräver med andra ord en viss nivå av digital kompetens i utbyte.
Denna artikel är en del av El.se:s artikelserie om elpriser och elavtal.
- Avtalsformer för el
- Fast elpris
- Rörligt elpris
- Timpris
- Mixat elpris
- Vintersäkrat elpris
- Anvisningspris och tillsvidarepris
Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.