Kvinna på stege byter glödlampa

Jag ska flytta – vad ska jag tänka på när det gäller elavtalen?

När det är dags att flytta gäller det också att få ordning på elavtalen. För den som har olika företag som nätägare respektive elleverantör gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är också viktigt att avsluta abonnemanget i rätt tid. Annars finns det risk för att du får betala för någon annans elförbrukning.

Rätt att säga upp

Vid flytt har du alltid rätt att säga upp ditt elavtal. Det gäller även om avtalet är bundet under flera år framöver. Det är faktiskt enda gången du kan göra det. Det gäller bara att säga till i god tid. De flesta bolag vill att du kontaktar dem senast en månad innan bytet, om möjligt. Det är för att de ska hinna ändra vem som har ansvaret för betalningarna i sina system. Har du inte möjlighet att meddela flytten så tidigt, gäller det att kontakta dem snarast möjligt. Kontakta då alltid nätbolaget via telefon, så brukar de vara behjälpliga med att lägga in all den information som behövs.

Nätabonnemanget

Nätabonnemanget måste alltid sägas upp vid en flytt. Om flytten sker till ett annat område där nätägaren levererar ström, blir det enkelt och smidigt. Då anger du bara den nya adressen och fastighetens beteckning så sköter nätägaren flytten. Meddela också gärna, om möjligt, vem som tar över fastigheten som lämnas vid flytten. De har nämligen ansvar för att leverera el, enligt deras egen prislista till den nya ägaren/hyresgästen enligt deras tillsvidarepris, om de nya innehavarna inte själva anmäler att de vill ha ett annat bolag eller ett annat avtal.

Elabonnemanget

Elabonnemanget säger du upp på samma sätt som nätabonnemanget. Det finns dock en skillnad. Om du har ett bra elabonnemang som du är nöjd med har du ofta full möjlighet att ta med dig abonnemanget till den nya adressen. Då fortsätter avtalet att gälla som om ingenting har hänt. Däremot är det viktigt att elleverantören informeras om vart flytten går och när, så att avtalet följer med i flytten.

Teckna nytt avtal

Även den nya bostaden behöver ström. Ta alltid reda på vilket bolag som är nätägare på det nya stället och kontakta dem så fort inflyttningen är ett faktum. Det underlättar för bolaget, och dig själv. De kan också vara behjälpliga med elleveranserna. Men eftersom elleveranserna är fria kan du också välja ett helt annat elföretag för att få dina elleveranser. Det finns en mängd olika jämförelsesajter på nätet där det också går att beställa abonnemang. Där går det att se vilka bolag som erbjuder lägst priser, oavsett om du vill ha rörligt eller fast avtal. Om stressen är stor och du inte hinner med detta innan flytten kan du låta nätföretaget leverera el enligt tillsvidarepris. Då har du rätt att inom en snar framtid välja ett annat bolag eller en annan abonnemangsform som är billigare i det långa loppet.

Läs även

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag

Städer