Fast elpris

Det fasta elpriset, även kallat bundet elpris, är ett avtal om att få betala ett visst totalpris för elen över en viss tid. Vanliga avtalsperioder är tre månader upp till tre år. Det fasta prisets största fördel är att kunden med säkerhet vet vilket elpris som gäller, och därmed inte får några obehagliga överraskningar när fakturan dyker upp.

Så fungerar det

Det fasta elpriset sätts utifrån en analys om de framtida priserna som elbolagen tror kommer att gälla framöver. Varje bolag har flera olika avtalsperioder som en kund får välja mellan. De kan vara i mellan ett halvt år till fem år. Ofta, men inte alltid, blir elpriset högre per kilowattimme ju längre avtalets bindningstid är. Det beror på att elbolagen i allmänhet tror att det kommer att bli dyrare med el framöver, och att osäkerhetsfaktorn är stor. Då kommer alltid ett större påslag.

Att välja tidsperiod

Det kan vara svårt att veta hur lång tid ett fast elavtal bör vara. Den som tror att priserna på el enbart kommer att öka över tid gör sig bäst i att låsa priset under så lång tid som möjligt. Den som däremot tror att priserna kommer att sjunka inom ett halvår eller ett år ska däremot välja den längden på avtalet, för att sedan – förhoppningsvis – kunna teckna ett bättre elprisavtal då. Det finns inga riktiga sanningar vad gäller valet, utan var och en måste göra sin egen bedömning, då ingen vet vad framtiden för med sig.

Fördelar

Det fasta elpriset är en säkerhet för kunden mot förändringar i elprisets svängningar på Nord Pool Spot. Det betyder att inga överraskningar dyker upp när räkningen väl kommer. Det kan framförallt vara bra för hushåll med större elförbrukning, eller för hushåll som har mindre marginaler i budgeten.

Nackdelar

Nackdelen med ett fast elpris är att det är väldigt svårt att veta under hur lång tid det är lämpligt att binda elpriset för att få bästa möjliga pris över tid. Det är också oftare ett dyrare val sett per år än ett rörligt elpris. Det visar en mängd olika undersökningar. Det i sig är dock ingen garanti för att detta verkligen kommer att stämma även i framtiden, då ingen med säkerhet vet vilka priser som kommer att gälla då.

Läs mer

  Följ oss på Facebook

  Följ oss gärna på Facebook.

  Kontakta oss

  Skicka e-post

  Sociala medier: Facebook, Twitter

  Tjänster

  El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

  El privat

  El företag

  Städer