Tillsvidarepris för el

Väldigt många elabonnenter har ett tillsvidarepris, även kallat anvisningspris. Det är det pris som ges till alla de kunder som inte gör ett aktivt val av elavtal med något elbolag. Dessvärre gör de som har tillsvidarepris en dålig affär. Oavsett vilket annat elavtal som tecknas blir det mer pengar över i plånboken.

Vad betyder det?

Du har alltid rätt till el, även om du inte tecknar ett elavtal med något elbolag. Därför har elbolagen en skyldighet att leverera el till anvisade kunder som finns i bolagens elnät. Det kallas för anvisningsleverans.

Tillsvidarepriset är det allmänna priset som elbolagen ger sina kunder när de själva får sätta priserna. Det går under flera namn, såsom baspris, Enkel eller anvisningspris, vilket kan förvirra en del i jämförelse mellan olika bolag. Oavsett namn betyder avtalsformen att inget avtal egentligen har tecknats, utan att kunden nöjer sig med att se att det sker en leverans över huvud taget. Risken att dessa kunder en dag upptäcker att de kan göra ett aktivt val och få ner elpriserna gör också att elbolagen tar ut så mycket de kan så länge det går.

Priset som ges till alla dessa som inte har valt något avtal är det dyraste av alla. Det visar statistik från Elpriskollen. För varje omgång med höga elpriser, som till exempel under de kalla vintrarna som varit senast, stiger också priset på tillsvidarepriset i förhållande till de priser som ges vid rörligt och bundet pris.

Den som inte väljer

Tillsvidarepriset ges till den som inte själv väljer något elbolag alls, utan låter nätföretaget leverera den el som kommer in i fastigheten. Då verkar elbolagen passa på att ta ut en extra kostnad. Det är därför alltid bra att välja ett fast pris eller ett rörligt pris. Oavsett vilket val som väljs, är det bättre än det tillsvidarepris som ges. Att ha svårt att välja vilken avtalsform som är bäst, är därmed ett dåligt alternativ. Den som har lyckats få ett tillsvidarepris kan dessutom bli fast i flera månader, genom att bolaget försöker tvinga på en uppsägningstid.

Flera elbolag, men inte alla, har idag valt att ta bort sina anvisningsavtal helt och hållet för att ersätta dem med exempelvis sina rörliga elavtal.

Läs mer

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag

Städer