Hur minskar jag min elförbrukning?

El är en kostnad, både i din hushållsbudget och för miljön. Därför finns det alla skäl i världen att försöka hålla nere elförbrukningen. Här får du tips på hur du kan göra.

Tänk på helheten när du vill genomföra elbesparingar. En gammal frysbox kan vara en stor energitjuv, medan en halvgammal kanske ändå inte drar så mycket att det är värt att byta ut den mot en ny. Fundera också på dina vanor. Släcker du lampor? Duschar du länge? Fyller du disk- och tvättmaskin? Allt har betydelse på sikt.

Uppvärmningen

Det som oftast drar mest el i hemmet är värmen. Här är några sätt att minska kostnaderna:

  • Sänk temperaturen. Kanske går det att sänka rumstemperaturen generellt utan att behöva ge avkall på komforten? En grads lägre inomhustemperatur kan sänka elförbrukningen med cirka fem procent. De rum som sällan används behöver heller inte värmas upp lika mycket.
  • Byt uppvärmningssystem. Komplettera till exempel dina direktverkande el-element med en luftvärmepump.
  • Isolera mera. Så kallad tilläggsisolering av väggar och tak är en vanlig åtgärd och gamla fönster är stora energitjuvar. Var dock medveten om att äldre hus utan ventilationssystem behöver otätheter för att självdrag ska uppstå. Det är därför viktigt att isoleringsarbeten utförs i samråd med en fackman.

Varmvattnet

Att spara på varmvatten ger stor effekt på elkonsumtionen. Även du som har fri tillgång till varmvatten via fjärrvärme bör tänka på de goda miljöeffekterna av att hålla nere på åtgången. Att duscha istället för att bada och att inte låta varmvattnet stå på och rinna i onödan är grundläggande tips.

Elapparaterna

Exempel på energimärkning
Energimärkningen Eldrivna apparater har ofta en energimärkning som hjälper dig att välja el-smart.

Titta alltid på energimärkningen när du köper nya vitvaror, tv-apparater, lampor eller andra eldrivna apparater. Det ger dig information om hur energieffektiv en apparat är. Energimärkningen är en europeisk standard som övervakas av testinstitut. Allt fler grupper av elapparater tvingas redovisa sin energieffektivitet. Höga värden här brukar även betyda att apparaten är av relativt god kvalitet.

På äldre elapparater ska man undvika stand-by funktioner. Tidigare var det ett stort problem att tv-apparater till exempel drog stora mängder ström fastän de var avstängda. På moderna produkter är detta generellt sett inte något större problem längre.

Lamporna

Idag är lamporna betydligt mer energieffektiva än för några decennier sedan. Den så kallade LED-tekniken utvecklas ständigt och lamparna blir allt billigare. Det är därför endast i undantagsfall som du inte kan använda en LED-lampa för att på så sätt spara energi.

Dock sparar en släckt lampa alltid mer el än en tänd, så tänk på att inte låta lampor stå på i onödan och att släcka lampor i rum som inte används. Att ha timer på utomhus- och inomhusbelysning samt installera rörelsedetektorer istället för lampknappar kan också vara en väg till sparad el och lägre elräkning.

Rådgivning

Kommunens energirådgivare vara en bra hjälp om du vill ta tag i din elförbrukning. Det är kostnadsfritt att anlita dem. Energimyndigheten har mer information.

Läs även

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag

Städer