Texten "Anvisat elpris och tillsvidarepris" står över en tonad bild av en upplyst stad.

Tillsvidarepris för el

Väldigt många elabonnenter har ett tillsvidarepris, även kallat anvisningspris. Det är det pris som ges till alla de kunder som inte gör ett aktivt val av elavtal med något elbolag. Dessvärre gör de som har tillsvidarepris en dålig affär. Det är nämligen den dyraste formen av elavtal.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 10.10.2022 09:34

Vad innebär tillsvidarepris?

Du har alltid rätt till el, även om du inte tecknar ett elavtal med något elbolag. Därför har elbolagen en skyldighet att leverera el till anvisade kunder som finns i bolagens elnät. Det kallas för anvisningsleverans.

Tillsvidarepriset är det allmänna priset som elbolagen ger sina kunder när de själva får sätta priserna. Det går under flera namn, såsom baspris, enkelpris eller anvisningspris, vilket kan förvirra en del i jämförelse mellan olika bolag.

Oavsett namn betyder avtalsformen att inget avtal egentligen har tecknats, utan att kunden nöjer sig med att det sker en leverans över huvud taget. Risken att dessa kunder en dag upptäcker att de kan göra ett aktivt val och få ner elpriserna gör också att elbolagen tar ut så mycket de kan så länge det går.

Tillsvidarepriset är det dyraste av de olika elpriserna. För varje omgång med höga elpriser, som till exempel under de kalla vintrarna som varit senast, stiger också priset på tillsvidarepriset i förhållande till de priser som ges vid rörligt och fast pris.

Alternativ till tillsvidarepris

Det är i regel alltid bättre att aktivt teckna ett elavtal. Då kan du välja exempelvis ett fast, rörligt eller mixat elpris. Oavsett vilken avtalsform du väljer kommer du troligtvis att få lägre elkostnader. Om du har ett tillsvidarepris kan du ha en uppsägningstid på mellan ungefär två veckor och tre månader.

Flera elbolag, men inte alla, har idag valt att ta bort sina anvisningsavtal helt och hållet för att ersätta dem med exempelvis sina rörliga elavtal. Om du inte aktivt har valt ett elavtal bör du därför se vilken avtalsform du har idag. Om du har ett anvisat elavtal bör du byta. Om du har fått en annan form av elavtal utan att själv välja det bör du se om det finns billigare alternativ.

Elpriser och elavtal

Denna artikel är en del av El.se:s artikelserie om elpriser och elavtal.

  1. Avtalsformer för el
  2. Fast elpris
  3. Rörligt elpris
  4. Timpris
  5. Mixat elpris
  6. Vintersäkrat elpris
  7. Anvisningspris och tillsvidarepris

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.