Tillsvidarepris för el

Väldigt många elabonnenter har ett tillsvidarepris. Det är det pris som ges till alla de kunder som inte gör ett aktivt val och tecknar ett rörligt eller fast prisavtal med något elbolag. Alla dessa som har tillsvidarepris gör tyvärr en dålig affär. Oavsett vilket annat avtal som tecknas blir det mer pengar över i plånboken.

Vad betyder det?

Tillsvidarepriset är det allmänna priset som elbolagen ger sina kunder när de själva får sätta priserna. Det går under flera namn, såsom baspris, Enkel eller anvisningspris, vilket kan förvirra en del i jämförelse mellan olika bolag. Oavsett namn betyder avtalsformen att inget avtal egentligen tecknats, utan att kunden nöjer sig med att se att det sker en leverans över huvud taget. Risken att dessa kunder en dag upptäcker att de kan göra ett aktivt val och få ner elpriserna gör också att elbolagen tar ut så mycket de kan så länge det går. Priset som ges till alla dessa som inte har valt något avtal är det dyraste av alla. Det visar statistik från Elpriskollen. För varje omgång med höga elpriser, som till exempel under de kalla vintrarna som varit senast, stiger också priset på tillsvidarepriset i förhållande till de priser som ges vid rörligt och bundet pris.

Den som inte väljer

Tillsvidarepriset ges till den som inte själv väljer något elbolag alls, utan låter nätföretaget leverera den el som kommer in i fastigheten. Då verkar elbolagen passa på att ta ut en extra kostnad. Det är därför alltid bra att välja ett fast pris eller ett rörligt pris. Oavsett vilket val som väljs, är det bättre än det tillsvidarepris som ges. Att ha svårt att välja vilken avtalsform som är bäst, är därmed ett dåligt alternativ. Den som har lyckats få ett tillsvidarepris kan dessutom bli fast i flera månader, genom att bolaget försöker tvinga på en uppsägningstid.

Under utredning

I september år 2011 meddelade Energimarknadsinspektionen att de planerar att se över detta med tillsvidarepriser. Detta beror på den stora skillnaden i priser som anges ovan – att det är så mycket dyrare för den som inte väljer. Skillnaden kan nämligen handla om flera tusenlappar per år, vilket inte är småpotatis för en privat elbrukare. Syftet är, enligt dåvarande Närings- och energiminister Maud Olofsson, att minska på skillnaden och garantera skäliga priser. Förändringen kommer dock att i första hand handla om möjliga frivilliga förändringar ifrån elbolagen själva – och den som inte vill vänta på att Mauds utredning ska bära frukt gör bäst i att själv välja aktivt.

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag

Städer