Texten "Fast elpris" står över en tonad bild av en upplyst stad.

Fast elpris

Med ett fast elpris, även kallat bundet elpris, får du betala ett bestämt pris för elen över en viss tid. Vanliga bindningstider för fasta elavtal är sex månader upp till fem år. Det fasta elprisets största fördel är att du med säkerhet vet vilket pris som gäller, och därmed inte får några obehagliga överraskningar när fakturan dyker upp.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.09.2022 14:24

Så fungerar det

Det fasta elpriset sätts utifrån en analys om de framtida priserna som elbolagen tror kommer att gälla framöver. Varje bolag har flera olika avtalsperioder – det vill säga bindningstider – som en kund får välja mellan. De kan vara mellan ett halvt år till fem år.

Ofta, men inte alltid, blir elpriset per kilowattimme högre ju längre avtalets bindningstid är. Det beror på att elbolagen i allmänhet tror att det kommer att bli dyrare med el framöver, och att osäkerhetsfaktorn är stor. Då kommer alltid ett större påslag.

Hur lång bindningstid ska jag välja?

Det kan vara svårt att veta under hur lång tid du bör teckna ett fast elavtal. Den som tror att priserna på el kommer att öka över tid gör sig bäst i att låsa priset under en längre tid. Den som däremot tror att priserna kommer att sjunka inom ett halvår eller ett år ska istället välja den längden på avtalet, för att sedan kunna teckna ett bättre elavtal med lägre elpris när det fasta elavtalet löper ut.

Det finns ingen riktig sanning om hur lång bindningstid man bör välja, utan du måste göra din egen bedömning. Ingen vet exakt hur elpriset kommer att se ut i framtiden.

Fördelar med fast elpris

Det fasta elpriset är en trygghet för dig eftersom det inte påverkas av elprisets svängningar på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot. Det innebär att inga överraskningar dyker upp när elräkningen väl kommer. Det kan framförallt vara bra för hushåll med större elförbrukning, eller för hushåll som har mindre marginaler i budgeten.

Nackdelar med fast elpris

Nackdelen med ett fast elpris är att det är väldigt svårt att veta under hur lång tid det är lämpligt att binda elpriset för att få bästa möjliga pris över tid. Det är också oftare ett dyrare val sett per år än ett rörligt elpris. Det visar en mängd olika undersökningar. Det i sig är dock ingen garanti för att detta verkligen kommer att stämma även i framtiden, då ingen med säkerhet vet vilka priser som kommer att gälla då.

Om det dessutom skulle vara så att elpriset på elbörsen sjunker kraftigt får du inte ta del av ett lägre elpris, vilket du skulle göra med ett rörligt elavtal.

Elpriser och elavtal

Denna artikel är en del av El.se:s artikelserie om elpriser och elavtal.

  1. Avtalsformer för el
  2. Fast elpris
  3. Rörligt elpris
  4. Timpris
  5. Mixat elpris
  6. Vintersäkrat elpris
  7. Anvisningspris och tillsvidarepris

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.