Så energioptimerar du huset
Energioptimering syftar på investeringar i huset som förändrar förutsättningarna för att leva energisnålt. I korthet handlar det om att värma upp huset effektivt och inte låta värmen försvinna. Dessutom kan du få investeringsstöd för energieffektivisering.
De flesta villor i Sverige är byggda under perioden 1960–1980. Hus som inte har effektiviserats har därför onödigt hög energiförbrukning jämfört med vad som är möjligt idag. Det finns olika bovar som läcker energi och därmed många olika åtgärder du kan ta till.
Man pratar ofta om energisparande vanor, som stänga av golvvärmen och duscha istället för att bada. Men om du energioptimerar huset är det möjligt att sänka energiförbrukningen utan att påverka komforten. Ett energieffektivt hus ger dig också rabatt på bolån, så kallat grönt bolån.
Energioptimera huset i rätt ordning
Det viktigaste är att du arbetar smart med energioptimering och gör åtgärder i rätt ordning. Innan du bestämmer dig för att installera ett nytt uppvärmningssystem behöver du se över vad du kan göra för att minska ditt värmebehov. Då undviker du att köpa en värmepump med onödigt hög kapacitet.
1. Fönster och dörrar
En bra start är att se till att huset har välisolerade fönster och dörrar, för dessa läcker oftast allra mest värme, omkring 35 % enligt Energimyndighetens statistik. Hus med tvåglasfönster är särskilt drabbade.
Känn efter om det är kyligt i luften eller på golvet nära fönstrena. Det kan vara aktuellt att byta tätningslister, renovera fönstret eller byta hela fönstret.
Leta efter fönster med ett lågt U-värde för att få god isolering. Och beroende på om du vill nyttja solvärme eller stänga ute värme från ett rum, kan du välja fönster med mer eller mindre solvärmeinsläpp.
Bygglov: Kolla med din kommun om ditt fönsterbyte på ditt hus kräver bygglov. Beroende på förändringarna kan det anses vara en ändring av fasaden.
2. Isolering av väggar, tak och golv
Nästa punkt för energieffektivisering är resten av husets så kallade “klimatskal”: väggar, tak och golv. Väggar läcker ofta upp till 20 % av husets värme, tak omkring 15 % och golv och källare ytterligare 15 %. Tilläggsisolering är därför en åtgärd som kan göra stor skillnad.
Att utöka isoleringen av taket eller vinden är relativt enkelt, och eftersom värme stiger uppåt är det en viktig del av isoleringen. Tilläggsisolering av väggar och golv är däremot en ganska omfattande åtgärd som man oftast gör i samband med en fasadrenovering eller en golvrenovering.
3. Ventilation
Ventilation står också för omkring 15 % av värmeläckaget på en typisk villa.
Det viktigaste för energieffektiv ventilation är regelbunden rengöring och att byta eventuella filter i systemet. Om du gjort nödvändigt innehåll och du ändå upplever problem kan du göra förbättringar av ventilationssystemet. Problem som du kan märka av är att det bildas kondens på fönster, att det känns fuktigt eller luktar instängt, eller tvärtom känns dragigt.
Det finns olika typer av ventilation, och ett särskilt energieffektivt alternativ är mekanisk frånluftsventilation med värmeåtervinning. Då används ett FTX-aggregat för att återvinna värmen från luften som ventileras ut.
4. Uppvärmning
Genom att först ordna ett energieffektivt klimatskal och ventilationssystem minskar du ditt behov av uppvärmning. När du har sett till att mindre värme läcker ut ur huset, är det dags att ta en titt på uppvärmningssystemet. Ibland behöver även det underhåll, såsom rengöring, filterbyte eller termostatbyte.
Det kan också vara värt att uppgradera uppvärmningen. Den mest energieffektiva lösningen är generellt någon form av värmepump som hämtar värme från marken eller luften, istället för att producera värme med el. Till exempel kan man ta vara på luftvärme, bergvärme, jordvärme, sjövärme eller grundvattenvärme.
5. Varmvatten
Energiförbrukningen för varmvatten kan du både få ner genom byte av uppvärmningen och byte av vattenkranar och duschmunstycken.
Det sistnämnda handlar om vattenkranar som ger ett lägre vattenflöde. Däremot kan du behålla ett högt tryck, för det finns faktiskt kranar som blandar vattnet med luft för att ge samma effekt.
När det gäller varmvattenberedaren ska den både ha effektiv uppvärmning och isolering. Det optimala är att välja en lagom stor, så att du inte värmer onödigt mycket vatten men inte heller tar slut på det.
Ännu ett tips är att installera solfångare för att värma upp vatten. Fundera över det innan du byter varmvattenberedare så att du väljer en modell som fungerar med solfångare.
En varning: Sänk inte temperaturen i varmvattenberedaren under 60 grader, för då skapas tillväxt av legionellabakterier i vattnet.
6. Solceller
Att installera solceller sänker egentligen inte husets energiförbrukning, men det sänker behovet av el från elnätet och gör dig till en miljövänlig elproducent. Här på el.se kan du gratis samla in offerter från solcellsinstallatörer.
7. Smart teknik
Ett sista tips är att använda dig av smart teknik för att verkligen optimera ditt hem. Det finns till exempel smarta termostater som gör att du kan schemalägga din uppvärmning från mobilen, för att inte hålla huset lika varmt under dagtid när ingen är hemma. Och smart ventilationsteknik kan anpassa ventilationen utifrån temperatur och koldioxidhalt.
Kom ihåg investeringsstödet för energieffektivisering
En trevlig nyhet från 2023 är att man numera kan söka bidrag för energieffektivisering. Boverket anger att småhusägare kan söka investeringsstöd för följande:
- installation av ett vattenburet eller luftburet värmedistributionssystem
- anslutning till ett fjärrvärmenät
- installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö eller jordvärmepump
- installation av en eller flera styrbara luft-luftvärmepumpar
- installation av en anordning för uppvärmning med biobränsle
Om du vill installera solceller finns avdraget för grön teknik.
Ta hjälp av kommunens kostnadsfria rådgivare
Något som många missar är att det finns gratis kommunal energi- och klimatrådgivning för privatpersoner, företag och föreningar. Läs mer hos Energimyndigheten som finansierar rådgivningen.