Ung man slår på belysning och ställer in temperaturen via mobilen.

Normal elförbrukning i villa och lägenhet

Är du nyfiken på om du har normal elförbrukning hemma? I den här artikeln sammanställer vi genomsnittlig elanvändning för villor och lägenheter. Dessutom får du veta vilka faktorer som påverkar konsumtionen, och några tips på hur du kan sänka din energiförbrukning.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 27.02.2023
Innehåll

I Sverige är den genomsnittliga elanvändningen hög. I internationell statistik över elförbrukning per capita hamnar vi på topp tio tillsammans med de flesta av våra nordiska grannar, och har även sällskap av bland andra Kuwait och Qatar.

Men hur mycket el använder vi svenskar då normalt? Och vad kan vi göra för att minska vår elkonsumtion?

Genomsnittlig elförbrukning i Sverige

Genomsnittet för en villa som också använder el som uppvärmning är 20 000 kWh per år, medan lägenheters normalförbrukning ligger på 2 000–5 000 kWh per år.

Nedan hittar du mer information om den genomsnittliga årsförbrukning av el i villor och lägenheter. Observera att det är många faktorer som avgör just din förbrukning, och att siffrorna mer är en fingervisning på vad som är normalt än en generell regel.

Normal elförbrukning för villor

Enligt SCB är den genomsnittliga elanvändningen för villor där el också används som uppvärmningsmetod 20 000 kWh per år. Det motsvarar en kostnad på drygt 40 000 SEK per år baserat på de genomsnittliga elpriserna i Sverige under första halvan av 2022.

Just uppvärmningen står också i beräkningen ovan för den absolut största delen av förbrukningen, särskilt under vinterhalvåret. Villor som har andra uppvärmningsmetoder såsom exempelvis fjärrvärme har enligt SCB en genomsnittlig förbrukning på cirka 5 000 kWh per år, och därmed också en betydligt lägre elräkning.

I tabellen hittar du en sammanställning över normal årsförbrukning av el i villor, baserat på en schablonberäkning utifrån husets storlek.


Genomsnittlig årsförbrukning villa
Boendetyp Storlek Förbrukning med elvärme Förbrukning utan elvärme
Villa 100 m2 12 000 kWh 4 000 kWh
Villa 125 m2 15 000 kWh 5 000 kWh
Villa 150 m2 18 000 kWh 6 000 kWh
Villa 200 m2 24 000 kWh 8 000 kWh

Normal elförbrukning för lägenheter

Bor du däremot i lägenhet har du en del gratis när det kommer till uppvärmning av bostaden, och därmed även vad gäller din elförbrukning. En mindre lägenhet förbrukar enligt SCB i genomsnitt 2 000 kWh per år, medan för en större lägenhet ligger på omkring 5 000 kWh per år.

Baserat på genomsnittliga elpriser under de två första kvartalen 2022 innebär det en årlig kostnad på omkring 6 500 SEK för en mindre lägenhet, och dryga 14 000 SEK för en större bostad.

I nästa tabell hittar du normal årsförbrukning av el i lägenheter där värme ingår i hyran/avgiften.


Genomsnittlig årsförbrukning lägenhet
Boendetyp Storlek Normal elförbrukning per år
Lägenhet 1 rum 1 500–2 000 kWh
Lägenhet 2 rum 2 000–3 000 kWh
Lägenhet 3 rum 3 000–4 000 kWh
Lägenhet 4 rum 4 000–5 000 kWh

Faktorer som påverkar din elförbrukning

Den enskilt största energitjuven är som ovan nämnt uppvärmning av din bostad, men självklart finns det även annat som påverkar hur mycket el ni gör av med hemma.

Några faktorer som påverkar din elanvändning är:

 • Uppvärmningsmetod

  Värms bostaden upp med el kan du räkna med en betydligt högre elförbrukning än om du har andra uppvärmningsmetoder.

 • Typ av boende

  En fristående villa får ingen gratis uppvärmning eller isolering av intilliggande bostäder, och behöver därför mer el för uppvärmning.

 • Bostadens storlek

  En större bostad kräver mer el både för uppvärmning, men även för annat som exempelvis belysning.

 • Geografisk placering

  Ju längre norrut du bor desto mer el behöver du för att värma upp bostaden. Kostnadsmässigt behöver det däremot inte vara en förlust, eftersom elpriserna är lägre i de norra delarna av landet.

 • Isolering och fönster

  En bra isolering och täta fönster kan påverka din elförbrukning nämnvärt.

 • Dina vanor

  Att ha många lampor tända, elektronik i stand by-läge och laddare som inte används inkopplade i vägguttaget kommer att påverka din elanvändning. Var pryl för sig kanske inte gör någon större skillnad, men många bäckar små gör en stor å.

Minska din elförbrukning

Att minska din elanvändning är bra för både miljön och plånboken, och det finns både stora och små insatser du kan göra. Det mest uppenbara är förstås att se över din uppvärmning av bostaden. Kan du byta uppvärmingsform, täta fönster eller kanske bara tänka dig att sänka värmen något? En grads sänkning kan minska elförbrukningen med så mycket som fem procent.

Ett annat tips är att stänga av eventuella handdukstorkar och golvvärme, som ofta står på fast de inte behövs. Detsamma gäller förstås med apparater och belysning i hemmet – se till att det som inte används är helt avstängt och nedsläckt, och tänk på att apparater i stand by-läge och laddare som sitter kvar i vägguttaget också drar onödig ström.

Här kan du läsa mer om hur du minskar din elanvändning.

.

Sänk din elkostnad

Har du redan dragit ner på din användning så mycket du kan, men får ändå skyhöga elfakturor? Då kan det vara läge att se sig om efter andra sätt att få ner kostnaderna. Ett sådant sätt kan vara att skaffa ett så kallat timprisavtal, och anpassa din användning utifrån aktuellt elpris. Det kan också göra skillnad att jämföra olika elleverantörer, och byta till en med mer fördelaktiga priser.

Är du nyfiken på vilka erbjudanden du skulle kunna få där du bor kan du fylla i formuläret här på sidan. Då får du offerter från olika leverantörer baserade på dina förutsättningar och önskemål, och kan sen enkelt jämföra deras priser och erbjudanden. Att använda tjänsten kostar inget, och du förbinder dig inte till att skriva på något avtal.

Jämför elbolag nu