Så kontrollerar du din elförbrukning

Du sparar både pengar och miljö på att minska din elförbrukning. Förutom självklara saker som att släcka lampor i rum där du inte befinner dig kan du metodiskt kartlägga elförbrukningen och lägga upp en strategi för att minska den. Men först behöver du kontrollera och se över din elförbrukning.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 13.11.2019 09:02

Det finns flera sätt att skaffa sig en överblick och sedan i detalj ta reda på vad som drar mest ström i bostaden och vad man kan göra åt det.

Läs av elbolagets fakturor

Fakturan eller personliga sidor hos elbolaget kan ge dig en bra bild av hur strömförbrukningen ser ut över tid. Oftast är din elcentralen uppkopplad till elleverantören och du kan se exakt hur stor förbrukningen är. Genom att titta på hur det ser ut under hela året kan du hitta leverantören som passar dig bäst. Kanske vill du vintersäkra priset om utgifterna då blir väldigt mycket högre än under resten av året.

Läs av mätaren direkt

Du behöver inte vänta på fakturan för att se din elförbrukning. Du kan själv gå in och läsa av mätarställningen. Genom att läsa av elmätaren med jämna mellanrum får du bra koll på hur mycket ström som verkligen förbrukas. Det är många gånger ett bättre alternativ än att enbart använda fakturan som underlag, eftersom det då går att reagera direkt om elmätaren snurrar på för snabbt. Det kan till exempel vara en elapparat som är påslagen dygnet runt, eller radiatorer som står på i rum som inte används. Genom att läsa av mätarställningen regelbundet kan det upptäckas i god tid, innan det kostar för mycket i onödan.

Nya typer av mätare

Många elföretag erbjuder sina kunder en egen elmätare till hemmet. Den läser noggrant av hushållets elförbrukning varje sekund och gör det lätt att upptäcka vad som drar mest ström i hemmet. När du slår på en maskin, ger mätaren utslag. Du kan se hur stort utslag den ger. Dessutom visar mätaren om förbrukningen just nu är högre eller lägre än normalt i villan eller lägenheten. Mätaren är till väldigt bra hjälp för de som vill göra något åt sina höga elräkningar, men som inte riktigt vet vad elen används till.

Din analys av elförbrukningen blir ännu mer precis om du dessutom noterar yttre förhållandet som väder och temperaturer vid olika tillfällen. Då går det att se hur mycket läckage som exempelvis dålig isolering ger, eller om någon maskin borde bytas ut.

När du har skaffat dig koll på läget och har information om hur förbrukningen ser ut kan du gå vidare och lägga upp en strategi för hur den kan minska.

Läs även