Hur mycket el drar julbelysningen?
Vi är många som vill pigga upp vintervardagen med lite stämningsfull belysning. Tanken på höga elräkningar är dock mindre munter. I den här artikeln får du bevisat hur lite el julbelysningen faktiskt drar – så lys på. Läs exempel med elpriser.
Julbelysning drar inte så mycket el så länge den består av LED-lampor. Ändå är det ingen idé att förbruka mer el än nödvändigt och betala onödigt mycket för elen. Några sätt att ytterligare få ner kostnaderna är:
- Att inte ha belysningen igång dygnet runt – använd gärna en timer som tänder och släcker belysningen automatiskt. Då kan kostnaden minska med hälften eller ännu mer.
- Att köpa energisnåla produkter från början – de lite dyrare modellerna på marknaden är ofta (men inte alltid) billigare i drift. Leta efter produkter med låg effekt (W).
- Att se till att ha ett riktigt prisvärt elavtal. Framför allt sänker det kostnaden för annat i hemmet som drar mer el. När du fyller i formuläret här på El.se tävlar elbolagen med varandra om att ge dig sitt lägsta pris.
1. Hur mycket el drar en ljusslinga?
Förbrukning
Ljusslingor drar olika mycket el beroende på dess teknik och antal lampor på slingan. Exempelvis har en variant av en 10 meter lång ljusslinga med LED-lampor för utomhusbruk en effekt på 2,5 W. Det gör att den förbrukar 0,0025 kWh varje timme.
En ljusslinga behöver lysa i 200 timmar för att förbruka lika mycket som en tvätt på 40 grader (ca 0,5 kWh) och 400 timmar för en tvätt i 60 grader (ca 1 kWh). Att tvätta ett par tvättar färre i vinter kommer alltså att spara dig mer än att beröva dig själv några härliga ljusslingor.
Kostnad
Med ett elpris på 1 kr/kWh kostar ljusslingan: 0,0025 kronor per timme; 0,06 kronor per helt dygn; 0,4 kronor per vecka och drygt 2 kronor per månad. Om elpriset i vinter går upp till 3 kr/kWh kostar ljusslingan: 0,0075 kronor per timme; 0,2 kronor per helt dygn; 1,2 kronor per vecka och drygt 5,5 kronor per månad.
Du förstår nu hur fantastiskt lite en vanlig LED-ljusslinga kostar – i värsta fall runt 5 kronor i månaden!
2. Hur mycket el drar en elljusstake?
Förbrukning
Elljusstakar har ofta glödlampor istället för LED-lampor och därför kan de dra betydligt mer el än LED-produkter. En billig modell av en klassisk sjuarmad ljusstake med glödlampor har en effekt på 21 W. En sådan ljusstake drar 0,021 kWh när den lyser i en timme. Vi använder den som exempel.
Kostnad
Med ett elpris på 1 kr/kWh kostar ljusstaken 0,02 kronor per timme; 0,50 kronor per helt dygn; 3,5 kronor per vecka och 15 kronor per månad. Om elpriset stiger till 3 kronor blir kostnaden 0,06 kronor per timme; 1,50 kronor per helt dygn; 10,50 kronor per vecka och 45 kronor per månad.
Men tänk på att det finns många sorters elljusstakar. En annan modell på marknaden med sju armar har en lägre effekt på bara 12,6 W. Då halverar du kostnaden för elförbrukningen. Det finns även elljusstakar med LED-lampor, som kan komma ner på en effekt på 2 W. För att få samma känsla gäller det att hitta LED-lampor som ger samma ljusstyrka och varma ton som en klassisk glödlampa.
Läs också: Så energioptimerar du huset
3. Hur mycket el drar julgransbelysning?
Förbrukning
Julgransbelysning med LED har en effekt på exempelvis 1,8 W, 2,4 W eller 5,4 W. Vi tar höjd för de mindre energisnåla modellerna och räknar på 5,4 W. Då har julgransbelysningen en elförbrukning på 0,0054 kWh under en timme.
Kostnad
När elen kostar 1 kr/kWh kostar julgransbelysningen 0,005 kronor per timme; 0,1 kronor per helt dygn; drygt 1 krona per vecka och drygt 4 kronor per månad. Om elen kostar 3 kr/kWh blir priset för julgranens sken 0,016 kronor per timme; 0,4 kronor per helt dygn; 2,7 kronor per vecka och drygt 12 kronor per månad.
Tips: Det går att byta ut gamla glödlampor i julgransljus till LED-lampor som ser ut som glödlampor. Det är alltså helt okej att behålla farfars gamla julbelysning i år igen, även om du kan spara ännu mer el på att byta till moderna julgransljus. Använd åtminstone inte gamla glödlampor, för då kan det handla om en effekt på hela 80 W. Julgransbelysning på 80 W kostar drygt 180 kronor i månaden om elpriset stiger till 3 kronor.
4. Hur mycket el drar en adventsstjärna?
Förbrukning
Ofta köper man en lampsladd separat från adventsstjärnan. Nu pratar vi därför om lampsladdar man kan använda till alla möjliga adventsstjärnor. Det brukar vara en lampsladd med sockeln E14. Till E14 kan man till exempel hitta LED-lampor med effekten 1,8 W. En sådan förbrukar 0,0018 kWh under en timme.
Kostnad
Ett elpris på 1 kr/kWh gör att en adventsstjärna med en 1,8 W-lampa kostar 0,0016 kronor per timme; 0,04 kronor per helt dygn; 0,3 kronor per vecka och 1,2 kronor för en månad. Ett högt elpris på 3 kr/kWh skulle göra att adventsstjärnan kostar 0,005 kronor per timme; 0,13 kronor per helt dygn; 0,9 kronor per vecka och 4 kronor per månad.
5. Hur mycket el drar upplysta julfigurer?
Förbrukning
För den som vill ta sin julbelysning till nästa nivå finns alla dessa figurer som man kan dekorera sin trädgård med. Det går till exempel att köpa en 120 cm lysande snögubbe med en effekt på 4,8 W, en 130 cm lysande ren med en effekt på 11 W eller ett kit med ren och släde med effekten 13 W. Vi räknar på renen med effekten 11 W och förbrukar 0,011 kWh på en timme.
Kostnad
När elen kostar 1 kr/kWh kostar den lysande renen 0,01 kronor per timme; 0,26 kronor per helt dygn; 1,8 kronor per vecka; och ca 8 kronor per månad. Med ett elpris på 3 kr/kWh blir kostnaden 0,03 kronor per timme; 0,8 kronor per helt dygn; 5,5 kronor per vecka; och ca 24 kronor per månad.
6. Hur mycket el drar en ljusslinga för flaggstång?
Förbrukning
En modell av julbelysning till en 10 meter lång flaggstång, i formen av en gran, har effekten 30 W. En sådan förbrukar 0,03 kWh under en timme.
Kostnad
Givet att elen kostar 1 kr/kWh blir kostnaden för flaggstångens belysning 0,03 kronor per timme; 0,7 kronor per helt dygn; 5 kronor per vecka och 21 kronor för en månad. Om elpriset stiger till 3 kr/kWh kostar belysningen 0,09 kronor per timme; 2,2 kronor per helt dygn; 15 kronor per vecka och 65 kronor per månad.
Vad i hemmet drar mest el?
Det krävs alltså rejält med julbelysning för att det ska dra mycket el. Det finns däremot annat i ett hushåll som drar väldigt mycket mer. Det är denna förbrukning som är värt att bry sig om. Uppvärmning och varmvatten är de stora bovarna, tillsammans med sådant som matlagning, dammsugning och tvätt och tork.
Läs mer: Vad drar mest el i hemmet?
Förutom att förändra dina vanor och investera i energieffektiva produkter, kan du också byta elavtal. Det är det mest bekväma sättet att få ner elräkningen.
Så har vi räknat
Watt (W) är måttet för effekt, vilket enkelt sagt är hur mycket el som används i ett ögonblick. Kilowatt betyder tusen watt.
Elförbrukning mäts i kilowattimmar (kWh). En kilowattimme motsvarar den mängd energi som går åt när en apparat med effekten 1 kilowatt används under en timme. En pryl som har effekten 0,5 kW kommer att dra 0,5 kWh under en timme, medan en pryl med 0,001 kW (1 W) bara kommer att dra 0,001 kWh.
Ett annat sätt att förstå skillnaden är att det tar 1000 timmar för något med effekten 1 W att dra lika mycket el som något med effekten 1 kW använder under 1 timme.
Elpriser anges som antal öre för en kilowattimme (öre/kWh) men för enkelhetens skull pratar vi bara om kronor i den här artikeln.