Elpriser presenterade i ett diagram

Nord Pool: Så fungerar elhandeln

Den stora börsmarknaden för el i norra Europa heter Nord Pool. Här möts elproducenter och elleverantörer för att göra upp om vad elen är värd.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 9 maj 2025

Nord Pool är den officiella börsen för elhandel i alla de nordiska länderna (förutom Island) samt numera Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Österrike, Frankrike, Polen, Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Storbritannien. Från början startades Nord Pool som ett samarbete mellan Sverige och Norge från 1996, då ägt av norska Statnett och Svenska Kraftnät.

På Nord Pool säljer elproducenterna sin el utifrån utbud och efterfrågan. De främsta köparna är elleverantörer (elhandelsbolag), men även andra företag kan sälja och köpa el direkt på Nord Pool.

Två elmarknader inom Nord Pool

Nord Pool är uppdelad i två olika marknader; en där elpriset bestäms dagen före, och en direkthandel där försäljning sker till det aktuella priset i stunden.

Spotmarknaden

Den största delen av elhandeln inom Nord Pool är så kallad "Day Ahead", det vill säga att elpriserna bestäms en dag i förväg. Denna marknad kallas Elspot. Som privatperson med ett vanligt elavtal är spotmarknaden egentligen det enda du behöver ta hänsyn till.

På elbörsen Elspot bestäms priset timme för timme för hela det nästkommande dygnet, baserat på utbud och efterfrågan under varje timme. Elhandelsbolagen lägger in sina beställningar utifrån sitt estimat över hur mycket el de kommer att behöva varje timme under nästkommande dygn. Här kan du se vilket elpris som gäller just nu.

Priset på spotmarknaden är vad som kallas spotpris. Om du har ett elavtal med timpris kan du följa spotpriset, men ditt elpris blir i slutändan alltid högre.

Läs också: Vad är spotpris?

Intradagsmarknaden

Elhandelsbolag och andra stora elköpare kan även välja att handla el på intradagsmarknaden inom Nord Pool. Där köps elen direkt för det pris som gäller just nu. Intradagsmarknaden används ofta för att justera de inköpsordrar som lagts på Elspot dagen innan. Denna elbörs fungerar alltså ofta som ett komplement när behov uppstår, eller för att sälja el när det finns ett oväntat överskott.

Varifrån kommer elen?

Elen levereras huvudsakligen i det område där den produceras. Men inte alltid. När det produceras ett överskott kan Sverige exportera el till våra grannländer och om det skulle bli brist på el importerar vi istället. I takt med att överföringskablar byggs utökas det område inom vilket man kan handla med el.

Bara inom Sverige är det inte helt enkelt att föra över el genom vårt avlånga land. I norr produceras mest el, vilket medför att elen också är billigast i de nordliga elområdena.

Läs också: Sveriges elområden

El kan även säljas utanför Nord Pool

Det finns inget formellt krav på att el måste säljas genom elbörsen Nord Pool. Handelsfrihet råder, och det betyder att en elproducent och en elleverantör själva kan välja att göra affärer vid sidan om börsen. Detta är inte ovanligt. Den vanligaste formen är långvariga avtal om elleveranser till ett visst pris.

El från mikrokraftverk, alltså sådana kraftverk som drivs av privatpersoner främst för egen förbrukning, säljs utanför Nord Pool. Det handlar till exempel om el från egna solceller eller små vindkraftverk. Då kan det vara så att privatpersonen säljer el direkt till sitt elbolag. Men prissättningen är ofta nära det elpris som gäller på Nord Pool Elspot.

Vill du veta mer om elmarknaden och elavtal?

Utforska våra andra artiklar: