Stearinljus bredvid släckt glödlampa

Strömavbrott – så gör du

Här är checklistan som du behöver vid ett strömavbrott. Från de akuta åtgärderna till hur du gör för att få tusentals kronor i avbrottsersättning.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 20.11.2019 14:11

Plötsligt blir det mörkt. Och tyst. Du har drabbats av ett strömavbrott.

Skaffa dig till att börja med en överblick. Kan du se om det lyser hos grannar? I trapphus? Gatlampor? Om elen verkar fungera runt omkring bör du misstänka att en säkring har gått hos dig.

Steg 1: Kolla säkringarna

Säkringarna sitter i en box i din bostad, ofta högt upp på väggen. Nya typer av automatsäkringar har en vipparm som normalt sett ska vara riktad uppåt. Om den har fallit ner har säkringen gått. Äldre typer av skruvsäkringar har en färgad prick i sin mitt. När denna har lossnat betyder det att säkringen har gått.

Vad gör man om säkringen har gått?

Jordfelsbrytare
En automatsäkring (A4) har löst ut.

Om hela bostaden har blivit strömlös är det oftast den så kallade jordfelsbrytaren som har löst ut. Den ska reagera på om något är fel i elsystemet och då bryta all ström. Om vipparmen till jordfelsbrytaren är riktad nedåt, prova att trycka upp den. Ibland kan den ha reagerat på något tillfälligt och strömmen kommer då tillbaka.

Om jordfelsbrytaren faller ned igen har du ett problem med elen. Prova att trycka ner de mindre vipparmarna, så kallade dvärgbrytare. Då slår du ifrån elen till olika delar av bostaden. Testa en och en. Du kommer då att hitta den krets som slår ut jordfelsbrytaren.

Testa därefter att dra ut kontakterna till lampor och annat som drivs på el i den berörda kretsen. Till slut har du isolerat vad som är fel. Kanske någon enhet har drabbats av ett elfel och då måste du byta den eller låta en fackman reparera den.

Steg 2: Kolla med din nätägare

Vad har jag för nätägare?

Gör så här om du inte vet vem som äger ditt nät.

  • - Gå till sidan natomraden.se (ägs av myndigheten Svenska Kraftnät).
  • - Hitta din kommun i listan "Välj Kommun”. Klicka "Visa"
  • - Titta på kartan som kommer upp. Klicka på området där du bor. I fältet “Ägare” ser du vem som äger ditt nät.

Om ingen säkring har gått och du dessutom ser att ström verkar saknas i omgivningen är det läge att kolla med din nätägare om denne har information om strömavbrottet. På nätägarens hemsida finns det avdelningar för avbrottsinformation. Det kan också finnas avbrottskartor. Här publiceras det automatiskt information om strömavbrott inklusive uppskattningar om vid vilken tid strömmen beräknas vara tillbaka.

Om det inte finns någon information om strömavbrottet bör du göra en felanmälan via telefon. Stora avbrott upptäcker nätägarna automatiskt, men mer lokala fel behöver anmälas för att de ska upptäcka dem.

Här är telefonnummer för felanmälan till Sveriges största nätägare. Observera att det finns många nätägare och att du måste kontakta den som äger just dina ledningar.

  • Vattenfall Eldistribution 020-82 58 58
  • Ellevio 020-44 11 00
  • E.ON 0771-88 00 22

Steg 3: Under strömavbrottet

Vattenflaskor, batterier, ficklampor, radio med mera på ett bord
Förbered dig Genom att ha vissa saker hemma klarar du ett strömavbrott bättre.

Utan el märker man snabbt hur pass mycket av våra moderna liv som bygger på tillgång till elektricitet. Ju mer du har förberett dig desto längre klarar du ett längre strömavbrott.

Ljus

Om mobilen är laddad funkar det som ljuskälla och du kan kontrollera säkringar och röra dig i mökret. Men det är bra att ha en vanlig ficklampa på ett speciellt ställe i bostaden så att du vet att du alltid har tillgång till reservljus. Du bör också ha tändare/tändstickor samt gärna stearinljus.

Värme

Om uppvärmningen av huset inte fungerar och avbrottet ser ut att bli långvarigt bör du ta höjd för att hålla värmen.

  • Välj ut ett rum.
  • Håll dörren stängd och häng filtar framför fönstren.
  • Samla alla boende i rummet. Människokroppen avger värme.
  • Tänd gärna ljus och har du en eldstad kommer den förstås väl till pass, men glöm inte att eld konsumerar syre, så det behövs ventilation in i rummet.

Vatten

Om det handlar om ett stort strömavbrott och kommunen inte kan pumpa vatten upp i vattentornet kommer vattnet så småningom att ta slut. Förbered dig genom att hälla upp vatten i flaskor så länge trycket finns kvar. Kommunen kan också komma att köra ut vattenbilar.

Information

Sveriges Radio P4 är den informationskanal som gäller vid stora strömavbrott. Internet kan slås ut. Du bör därför ha en batteri- eller vevdriven radiomottagare.

Bra att ha hemma i händelse av elavbrott.

  • Ficklampa
  • Tändare/tändstickor och stearin/värmeljus
  • En batteridriven radio
  • Extra powerbank till mobiltelefonen
  • Matvaror som inte behöver tillagas eller förvaras i kylskåp
  • Campingkök
  • Våtservetter
  • Soppåsar att trä över toalettstolen om det inte går att spola

Energimyndigheten har fler tips om hur du klarar strömavbrott. För ytterligare förberedelser finns det mycket information om så kallad prepping på nätet.


Steg 4: Efter strömavbrottet

Ekonomisk kompensation

Om du har haft ett sammanhängande elavbrott i mer än 12 timmar har du rätt till avbrottsersättning. Denna regleras i lag och är densamma för alla nätområden. Normalt sett betalas den ut automatiskt. Du ska alltså inte behöva anmäla något, men det skadar inte att höra av sig till nätägaren och kontrollera vad som gäller för dig. Enligt lag ska ersättningen betalas ut inom ett halvår.

Så mycket får du i avbrottsersättning:
Träd i snölandskap hänger över strömkabel
Strömavbrott En vanlig orsak till strömavbrott är att träd har fallit över en ledning. Nätägarna försöker därför gräva ner så mycket ledningar som möjligt.

Ersättningens storlek baseras på hur mycket företaget fakturerar dig för elnätet. Om avbrottet är 24 timmar får du 37,5 procent av årskostnaden för elnätet, men minst 2 000 kronor. Om avbrottet pågår i mer än 12 dygn får du tre gånger nätkostnaden, men minst 13 000 kronor. Det är dock maxersättningen.

Läs mer om vad du kan få: Vilka rättigheter har jag som kund vid elavbrott?

Du kan eventuellt även få ersättning för allvarlig ekonomisk skada som uppstått på grund av strömavbrottet. Då måste du ansöka om detta till din nätägare.

Dessutom kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag. Det gäller saker som har förstörts på grund av strömavbrottet, exempelvis matvaror i frysen. Enklast är att kontakta försäkringsbolaget så får de ge besked om vad din hemförsäkring täcker.

Elbrist

I de fall nätägaren inte kan hållas ansvarig för strömavbrottet kommer du inte att få någon avbrottsersättning. Det gäller till exempel om det uppstår elbrist.

Risken för elbrist i Sverige har ökat under 2000-talet. Bakgrunden är att elkonsumtionen ökar, medan elproduktion och ledningsnät inte har anpassats till detta. Kalla vinterdagar kan till exempel elström till sjukhus komma att prioriteras och andra delar av elnätet stängas av. Ansvaret för ett sådant avbrott anses i första hand inte ligga hos nätägarna utan handlar om regionernas energiförsörjning på ett övergripande plan.

Läs mer