Elbil laddas vid hemmet med kvinna i bakgrunden

Så laddar du din elbil

Allt fler skaffar elbil och den behöver förstås laddas upp regelbundet. Du kan använda ett vanligt uttag eller sätta upp en professionell laddstation. Här är allt du behöver veta om strömförbrukning och laddboxar.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.12.2021 15:45

Elbilen drar mycket ström, men jämfört med kostnaderna för bensin och diesel kommer du betydligt billigare undan per "tankning". Och du kan tjäna ännu mer med rätt sorts elalvtal.

Ladda elbilen – alternativ

En bensinbil "laddar" du genom att åka till en bensinstation och tanka. Det finns även tankställen för elbilar i form av offentligt tillgängliga laddstolpar, men du kan dessutom ladda upp elbilen hemma. Bor du i ett flerfamiljshus kan du försöka påverka föreningen eller värden så att det sätts upp laddstolpar vid ev. parkeringsplatser. För dig som bor i eget hus kan du själv ordna med en laddplats.

Ladda elbil hemma

  • I vanlig stickkontakt: 2,3 kW
  • I laddstation för hemmabruk med Typ 2-kontakt: 3,6-22 kW (11-22 kW kräver 3-fas)

Ju högre effekt i kW, desto snabbare laddar bilen. Att ladda via vanlig stickkontakt är egentligen bara lämpligt för hybridbilar som har eldrift som ett tillägg. En bil som helt går på el behöver bättre lösningar. En Tesla Model S tar till exempel nästan 33 timmar att ladda via stickkontakt medan en laddbox kan göra det på några timmar.

Observera också att kontinuerlig laddning via vanlig stickkontakt kan utsätta äldre ledningar för stora påfrestningar och värmen som utvecklas kan utgöra en brandrisk. Du bör konsultera en elektriker så att laddningen går i en egen krets på max 10 A och jordfelsbrytare typ B.

Uppladdningen påverkas även av utetemperaturen, vilket man bör ta höjd för under svenska vintrar.

Installera hemmaladdare

Om du vill ladda din elbil snabbt och säkert bör du skaffa dig en laddbox. Det är för närvarande (2021) mycket förmånligt att låta installera en sådan eftersom det så kallade "gröna teknikavdraget" ger dig rätt till hela 50 procent i skatteavdrag på både montering och material. Biltillverkaren och försäljaren har information om vad som passar just ditt märke bäst.

Laddboxen är dock avhängig den strömförsörjning du har och installationen måste utföras av elektriker. Du kan behöva öka på huvudsäkringen till 20A och då måste du kolla med det bolag som är din nätägare.

Räkna med att kostnaden för en laddstation hemma hamnar på över 10.000 kronor. Har du eget hus kan du dock också räkna med att värdet på villan ökar när parkeringsplatsen är förberedd för elbil.

Om du bor i flerfamiljshus gäller det att hitta andra lösningar för elbilen. Det första steget är att höra med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om vad de kan erbjuda till eventuella parkeringar som hör till huset. Kolla annars runt i närområdet. Kan du hyra garageplats med laddmöjlighet? Kan kommunen sätta upp laddstationer som låter en ladda när man parkerar "på gatan"?

På resa

Elbil, ström, laddning
Det finns många laddmöjligheter längs vägarna.
  • I vanlig stickkontakt (nödfall): 2,3 kW
  • I Typ 2-laddare: 3,6-11 kW
  • I Typ 2-laddare 3-fas: 22 kW
  • I snabbladdare med likström: 50 kW.
  • I Supercharger: 120 kW. Funkar endast med Tesla-modeller

Det finns ett antal olika försök att samla information om publika laddstolpar i Sverige. Uppladdning.nu är ett exempel.

Hur hög blir elräkningen?

När du går över till elbil kommer det förstås att synas på elräkningen. Då blir det desto viktigare att ha bäst möjliga elavtal.

Timprisavtal

Du bör också överväga att välja ett timprisavtal. Detta kan de flesta bolag erbjuda och det innebär att du betalar enligt den så kallade timspoten. Eftersom spotpriserna sätts baserat på tillgång och efterfrågan blir elpriset lägre på natten när färre människor använder el.

När du tecknar ett timprisavtal är nätägaren skyldig att installera det som behövs för att mäta elförbrukningen per timme inom tre månader och utan kostnad. Om du ser till att ladda bilen och kanske även köra andra elapplikationer på natten kommer du att få en lägre elräkning. Om du däremot inte utnyttjar lågprisperioderna riskerar din elräkning att bli högre med timprisavtal.

Vad som är helt klart är att det blir mycket billigare att köra på el än att tanka bensin om nuvarande prisnivåer håller i sig. Även om du måste installera en egen laddstation så tjänar du relativt snabbt in denna.

Ofta är det även gratis att ladda på offentliga platser. Det kan vara snabbmatsrestauranger eller gallerior som använder laddplatserna som marknadsföring eller kommuner som vill uppmuntra en klimatomställning. Teslas nätverk av "Superchargers" har också varit en försäljningsstärkande åtgärd för det bilmärket.

På senare tid har dock både kommuner och företag börjat ta betalt för laddningen. Och det så rejält att milkostnaden plötsligt närmare sig den för bensin/diesel. Det är troligt att marknaden kommer att fortsätta förändras och att fynd som gratis laddning blir mer ovanligt, men att överprissättning som hos vissa elbolags laddstolpar konkurreras bort.

Säker på att du har bäst elavtal idag? Hitta ett bättre elpris.