Hur sänker jag min elförbrukning?

I takt med att elpriserna stiger är det viktigt att vi själva funderar över vad vi kan göra för att minska elförbrukningen. Det finns stora möjligheter att påverka elfakturan genom att hitta bra avtal med elleverantörerna och därmed spara mycket pengar.

Uppvärmningen

Den totala kostnaden påverkas av hur effektivt vi använder den el som vi förbrukar. Det finns många olika sätt att sänka elförbrukningen på. Den största elslukaren i hemmet är ofta uppvärmningen.

Den som fortfarande lever i ett eluppvärmt hus, har mycket att tjäna på att se över alternativen. Att byta uppvärmningsform i ett hus är däremot förenat med stora investeringskostnader.

Det gäller därför att gå igenom huset och de förutsättningar som finns för att hitta rätt uppvärmningsform. Den billigaste installationsformen är luft/luftvärmepumpar. De är visserligen eldrivna, men kan minska uppvärmningskostnaderna med upp till 40 procent.

Det finns dock en hake. Om det blir riktigt kallt klarar de inte av att ge tillräckligt mycket värme, och det krävs därför en kompletterande värmekälla. De har också begränsad räckvidd, och passar bäst i hus med öppen planlösning.

En av de dyrare investeringarna är att installera bergvärme. Men det krävs å andra sidan en väldigt liten insats av husägaren för att få systemet att fungera. Många väljer istället pelletspannor, moderna vedpannor, jordvärme eller om möjligt fjärrvärme.

Alla dessa alternativ kräver ett vattenburet värmesystem i huset. De drar dessutom en del ström, och många kräver också någon form av bränsle, vilket också kostar pengar.

Effektivisera elsystemet

Om ett byte av värmekälla inte är något alternativ, går det istället att försöka effektivisera den värmeeffekt som elementen ger i huset. Med nya radiatorer blir värmeregleringen effektivare än med de gamla. Fläktar under elementen gör att värmen sprids bättre i rummet och ger ökad effekt per använd kilowattimme.

De rum som sällan används behöver heller inte värmas upp fullt lika mycket, och kanske går det att sänka rumstemperaturen generellt utan att behöva ge avkall på komforten. Även en timer på elementen som sänker värmen nattetid och under dagtid när de boende är på jobbet och i skolan kan minska elkostnaderna.

Vedeldat

För att minska på elförbrukningen är det också många som väljer att installera kaminer av olika slag i hemmet. Vissa kaminer är mycket effektiva tack vare vattenmantling, fläktar och så vidare. De kostar en del, men ger stora besparingar på sikt i form av sänkta elkostnader.

Dessutom ser många den vedeldade kaminen som ökad livskvalitet. Tänk dig att sitta bekvämt i favoritfåtöljen och läsa framför en öppen eld som värmer gott.

Bostadens isolering

Förutom uppvärmningsform är bostadens isolering en viktig faktor när det handlar om uppvärmningskostnader. En åtgärd som kan minska uppvärmningskostnaderna är att byta ut ytterdörren och fönstren mot energieffektiva alternativ.

Tilläggsisolering av väggar och källare

Om du ändrar isoleringen i ett äldre hus kan också ventilationen och husets hälsa påverkas. Det är därför viktigt att alla tilläggsisoleringar alltid utföras i samråd med en fackman.

Energialternativ

Det finns många mindre åtgärder som påverkar den totala strömförbrukningen. Nya energiklassade vitvaror minskar totalförbrukningen med några hundralappar per år. Det gör också energilampor eller ännu hellre LED-lampor. Att ha timer på utomhus- och inomhusbelysning gör också att energin som används i hemmet utnyttjas effektivare.

Det borde också vara en självklarhet att göra som i många andra länder, nämligen att släcka lamporna i det rum som inte används.

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Mejla oss

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag