Hur sänker jag min elförbrukning?

I takt med att elpriserna stiger är det viktigt att vi gör det vi kan för att minska användandet av elektricitet. Genom att jämföra elleverantörer kan du hitta den bästa avtalen och därmed spara mycket pengar.

Uppvärmningen

Den totala kostnaden påverkas av hur effektivt elektriciteten används. Det finns många olika sätt att sänka elförbrukningen på. Det som oftast drar mest el i hemmet är uppvärmningen.

Den som fortfarande lever i ett hus med direktverkande eluppvärmning kan tjäna på att se över alternativen. Att byta uppvärmningsform i ett hus är däremot en investeringskostnad.

Det gäller därför att gå igenom huset och de förutsättningar som finns för att hitta rätt uppvärmningsform. Den billigaste installationsformen är genom luftvärmepumpar. Även om de är eldrivna kan uppvärmningskostnaderna minskas upp till 40 procent.

Om det blir riktigt kallt och luftvärmepumpen inte utsöndrar tillräckligt med värme krävs det en kompletterande värmekälla. På grund av räckvidden passar den bäst i hus med en öppen planlösning.

En utav de dyrare investeringarna är att installera bergvärme. Det krävs å andra sidan en väldigt liten insats av husägaren för att få systemet till att fungera. Många väljer istället pelletspannor, moderna vedpannor, jordvärme eller fjärrvärme om det är en möjlighet.

Alla dessa alternativ kräver ett vattenburet värmesystem i huset. Förutom att de drar en del ström krävs också en viss form av bränsle, vilket också kostar pengar.

Effektivisera elsystemet

Om ett byte av värmekälla inte är något alternativ, går det istället att försöka effektivisera den värmeeffekt som elementen ger i huset. Med nya radiatorer blir värmeregleringen effektivare än med de gamla. Fläktar under elementen gör att värmen sprids bättre i rummet och ger ökad effekt per använd kilowattimme.

De rum som sällan används behöver heller inte värmas upp lika mycket. Kanske går det att sänka rumstemperaturen generellt utan att behöva ge avkall på komforten? Även en timer på elementen som sänker värmen under natten när man sover och på dagen när man är på jobbet kan minska elkostnaderna.

Vedeldat

Många väljer att installera kaminer i hemmet för att minska elförbrukningen. Vissa kaminer är väldigt effektiva tack vare bland annat vattenmantling och fläktar . De kostar en del, men ger stora besparingar på sikt i form av sänkta elkostnader.

Dessutom ser många den vedeldade kaminen som en ökad livskvalitet. Tänk dig att sitta bekvämt i favoritfåtöljen och läsa framför öppen eld som värmer gott.

Bostadens isolering

Även bostadens isolering är en viktig faktor när det kommer till uppvärmningskostnader. En åtgärd som kan minska uppvärmningskostnaderna är att byta ut ytterdörren och fönstren mot energieffektiva alternativ.

Tilläggsisolering av väggar och källare

Om du ändrar isoleringen i ett äldre hus kan både ventilationen och husets hälsa påverkas. Det är därför viktigt att alla tilläggsisoleringar alltid utförs i samråd med en fackman.

Energialternativ

Det finns flera åtgärder som påverkar den totala strömförbrukningen. Nya energiklassade vitvaror minskar den totala användandet med några hundralappar per år. Det gör också energilampor, speciellt LED-lampor. Att ha timer på utomhus- och inomhusbelysning gör också att energin som används i hemmet utnyttjas mer effektivt.

Det borde iallafall vara en självklarhet att göra som i många andra länder: släcka lamporna i det rum som inte används.

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag

Städer