Kontrollera din förbrukning

El är en stor utgift för de flesta hushåll. Även små skillnader betyder mycket på sikt, och om du har koll på förbrukningen i hemmet är det lättare att påverka elförbrukningen.

Läs av fakturan

En medveten elkonsument läser av sin faktura noga innan den betalas. Där står det vilken förväntad elförbrukning fastigheten har och vad det kommer att kosta. Alla uppgifter om förbrukningen skickas via sms-system mellan den inkommande centralen och elleverantören.

Det gör att ingen längre behöver betala för uppskattad elförbrukning, som det var för bara några år sedan. Det är den faktiska förbrukningen som ligger till grund för den faktura abonnenten får. Eftersom de flesta bolag skickar ut en faktura varje månad är det lätt att se vilken förändring som sker över tid.

Om du går igenom din faktura noga får du en bra indikation på hur mycket el som går åt under året. Genom att föra anteckningar kan du ha bra koll på elanvändningen i hemmet – och påverka den vid behov.

Läsa av mätaren

Om du vill veta hur förbrukningen ser ut innan fakturan kommer, kan du själv gå in och läsa av mätarställningen. Genom att läsa av mätarställningen med jämna mellanrum får du bra koll på hur mycket ström som verkligen förbrukas. Det här är många gånger ett bättre alternativ än att enbart använda fakturan som underlag, eftersom det då går att reagera direkt om elmätaren snurrar på för snabbt.

Kanske är det någon maskin som går oavbrutet (kanske är den defekt?), eller så är radiatorerna påslagna i rum som inte används? Med en kontinuerlig avläsning går det att upptäcka det här i god tid, innan det kostar för mycket pengar.

Egen mätare

Flera elföretag erbjuder också sina kunder en alldeles egen elmätare som kan placeras i hemmet. Den läser av förbrukningen i hemmet varje sekund. Med en sådan mätare går det att upptäcka vilka maskiner som förbrukar den el du betalar för.

När du slår på en maskin, ger mätaren utslag. Och du kan se hur stort utslag den ger. Dessutom visar mätaren om förbrukningen just nu är högre eller lägre än normalt i villan eller lägenheten. Mätaren är särskilt användbar för alla som känner att de vill få bukt med alltför höga elräkningar, men som inte riktigt vet vad elen används till.

Rådgivning

När du har statistiken i handen är det lätt att få hjälp. En energirådgivare kan hjälpa dig att få ner kostnaderna. Med underlaget från den lilla personliga elmätaren, eller täta avläsningar på den offentliga elmätaren går det lättare att se vad som går att ändra och hur mycket du kan spara på olika insatser.

Om du dessutom skriver ner yttre förhållanden som väder och temperatur vid olika tillfällen blir det ännu lättare. Med detta som underlag är det relativt enkelt att lista ut hur mycket spill som exempelvis dålig isolering ger eller om någon maskin borde bytas ut.

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Mejla oss

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag