Kontrollera din förbrukning

Du kan spara mycket pengar på din elförbrukning. Första steget är att veta hur elförbrukningen ser ut, vad det är som kostar mest och om det finns något att spara in på.

Läs av fakturan

Som elkonsument är det viktigt att läsa av sin faktura innan den betalas. Förväntad elförbrukning och vad det kommer att kosta hushållet står på den. Eftersom de flesta bolag skickar ut en faktura varje månad är det lätt att se förändringen över tid. Du får också veta exakta användandet av el just för att elcentralen kommunicerar direkt med elleverantören. Går du igenom fakturan noga får du en bild av hur mycket el som går åt under året. På så sätt kan du beräkna ditt årsförbruk och därmed hitta leverantören som passar dig bäst.

Läsa av mätaren

Du behöver inte vänta på fakturan för att se din elförbrukning. Du kan själv gå in och läsa av mätarställningen. Genom att läsa av elmätaren med jämna mellanrum får du bra koll på hur mycket ström som verkligen förbrukas. Det är många gånger ett bättre alternativ än att enbart använda fakturan som underlag, eftersom det då går att reagera direkt om elmätaren snurrar på för snabbt. Det kan till exempel vara en elapparat som är påslagen dygnet runt, eller radiatorer som står på i rum som inte används. Genom att läsa av mätarställningen regelbundet kan det upptäckas i god tid, innan det kostar för mycket i onödan.

Egen mätare

Många elföretag erbjuder sina kunder en egen elmätare till hemmet. Den läser noggrant av hushållets elförbrukning varje sekund och gör det lätt att upptäcka vad som drar mest ström i hemmet. När du slår på en maskin, ger mätaren utslag. Du kan se hur stort utslag den ger. Dessutom visar mätaren om förbrukningen just nu är högre eller lägre än normalt i villan eller lägenheten. Mätaren är till väldigt bra hjälp för de som vill göra något åt sina höga elräkningar, men som inte riktigt vet vad elen används till.

Rådgivning

När du har faktan på plats är det lätt att få hjälp. En energirådgivare kan hjälpa dig att få ner kostnaderna. Din analys av elförbruket blir ännu mer precist om du dessutom noterar yttre förhållandet som väder och temperaturer vid olika tillfällen. Då går det att se hur mycket läckage som exempelvis dålig isolering ger, eller om någon maskin borde bytas ut.

Följ oss på Facebook

Följ oss gärna på Facebook.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook, Twitter

Tjänster

El.se är en gratis anbudstjänst som inte är bindande. Låt bolagen tävla om att ge dig det bästa elavtalet.

El privat

El företag

Städer